Buğdaylı Mantar Çorbası

 

Bugün tarifini paylaşacağım çorba; buğdaylı mantar çorbası. Tamamen doğaçlama bir tarif ama sonuç olarak lezzeti ile sitede yayınlanmayı hak etti.

Mutfakta en zor işlerden biri, bence; kileri ve kiler dolaplarını düzenlemektir. Onlarca mutfak malzemesi, araç gereç elden geçer; Mustafa sayesinde kayboldu sanılan şeyler ilgisiz bir çekmeceden çıkınca sevinilir, son kullanma tarihleri kontrol edilir, eksikler ve bitenler not alınır. Bu kadar fazla araç gerece, stoklanan yiyeceğe gerek var mı diye düşünülür…

Bu düzenlemenin en güzel tarafı ise; parlak fikirlerin ortaya çıkma ihtimalinin fazla oluşudur. Bugün kavanozda buğdayları görüp, birçok buğdaylı tarifi hatırlamam gibi 🙂 Üstelik dondurucuda bittiğini de hatırladım.

Buğday, nohut gibi kullanım alanı sadece yemeği ile sınırlı kalmayan, aynı zamanda çok faydalı olan bu besinleri birçok tarifte yardımcı malzeme olarak kullanabiliriz. Elimizin altında her zaman haşlanmış nohut ve buğday olsa, ne pratik olur değil mi? Ben buğdayı pişirdikten sonra, pet bardaklara koyuyor ve soğuyunca dondurucuya kaldırıyorum. Haşlanmış nohutları da küçük buzdolabı poşetlerine, oradan dondurucuya…

Malzemeler

400-500 gr. mantar

1 su bardağı haşlanmış buğday

1 demet taze soğan

1/ 2 kutu süt kreması veya 1 su bardağı süt

1 çorba kaşığı un

1 yemek kaşığı tereyağı

1 servis kaşığı sıvıyağı

Tuz

Taze çekilmiş karabiber (üzerine)

Uygulama

Çorba yapacağımız tencereye tereyağı ve sıvıyağı koyarak ince doğradığımız taze soğanları hafif pembeleşene kadar kavuralım. Tereyağı çok çabuk yanıyor, bu nedenle içine az da olsa sıvıyağı ilave ederek bu sorunu çözmeye çalışıyorum, işe yarıyor 🙂

Yaklaşık 1 litre sıcak suyu ve 1 su bardağı haşlanmış buğdayı kavrulan soğanlara ilave ediyorum. Çorbanın tuzunu ekliyorum.

Mantarları soyarak ince doğruyorum, çorba karışımına ilave ediyorum. Bu şekilde yaklaşık 15 dakika kaynatarak mantarları pişiriyorum.

Şimdi sıra unu incelterek çorbaya ilave etmeye geldi. Aslında hiç un kullanmadan da çorbayı hazırlayabilirsiniz. Kıvam olarak nasıl bir çorba istediğiniz belirleyici olacaktır.

Genellikle suyu duru olan çorbalar bizim mutfağımızda çok fazla yer almıyor. Çorbanın kıvamının biraz yoğun olmasını tercih ediyoruz. Bu nedenle ben bir silme çorba kaşığı kadar unu, yarım çay bardağı su ile incelterek kaynayan çorbaya ilave ettim.

Unu ilave ettikten sonra 5-6 dakika daha hafif ısıda devam pişirmeye devam edelim.

Çorbaya sos olarak süt kreması ya da süt tercih edebilirsiniz.  Eğer un kısmını atlayıp duru bir mantar çorbasını tercih ettiyseniz, ilave edeceğiniz sütün çorbayı daha da duru hale getireceğini unutmayın.

Ben süt kremasını tercih ettim, ocaktan kenara aldığım çorbadan bir kepçe alarak kremaya alıştırdım ve çorbaya yavaşça ilave ettim.

Servis sırasında, taze çekilmiş karabiber ve taze soğan yapraklarını kullandım.

Biz çorbayı çok beğendik. İnşaallah deneyip siz de beğenirsiniz…

5 yorum

  • Ben de genelde nohut yada kuru fasulye haşlayıp koyarım buzluğa..

  • Söylediğiniz gibi benide en çok mutfak yorar herşeyin yerinde bir değişiklik yaparım. Tek tek bütün kavanozlar boşaltılıp yıkanır . Ayyy yeni yaptım bu işleri düşünmek bile sıktı:)
    Çorba çok nefis görünüyor afiyet şeker olsun
    Sevgiler:)

  • Minecim mutlu hafta sonları dilerim.Şöyle dumanı tüterken bir kase içmek nasılda güzel olur ellerine sağlık öpüyorum.

  • Harika olmus bol vitamin afiyet olsun canim
    Sevgiler

  • selam Mineciğim:)
    çorban hem lezzetli hem de sağlıklı bir çorba olmuş ellerine sağlık
    bloğuma uğrarmısın canım seni bekleyen bir ödül var alırsan sevinirim
    sağlıkla kal

Bir cevap yazın