Bursa Mantısı

bursa mantısı

Gerçek tavuk suyu ve tavuk eti ile yapılan, Bursa yöresine ait harika bir tepsi mantısı tarifi paylaşmak istiyorum bugün.

Marketlerde hazır mantılar satılmıyorken ve hazır tavuklar hayatımıza henüz girmemişken; babaannem özel günlerde, özel misafirler için bu mantıyı yapardı. İlk hamur denemelerim, onun yanında bana verilen küçük bir hamur parçası ile olmuştu.

Babaannem mantı hamurunu açar, küçük karelere keser, annem ve ben de tavuk etlerini karelerin ortasına yerleştirerek ona yardım ederdik. Şimdi babaannem çok yaşlandığı için mantı hamuru açamıyor ama ben açarken püf noktalarını hatırlatarak bana yardımcı oluyor.

bursa mantısı

Malzemeler

1 yumurta

1 çay bardağı ılık su

300 gr. un (yaklaşık)

1 çay kaşığı tuz

İçine

1 çorba kâsesi haşlanmış tavuk eti(erpiliç)

Üzerine

1 litre tavuk suyu

1 yemek kaşığı tereyağı

bursa mantısı

Uygulama

Mantı yapacağım zaman genellikle bir gece önceden tavuk etini haşlayarak bir ön hazırlık yapıyorum. Tavuk suyu yağlı olduğu zaman mantı daha lezzetli oluyor, bu nedenle bütün bir tavuk haşlamanızı öneririm. Gerçi bu şekilde elinizde fazladan haşlanmış tavuk eti kalacaktır, onu da farklı yemeklerde kullanabilirsiniz. En önemli püf noktalardan biri; tavuk suyunun yağlı olması gerektiğidir.

Hamur malzemeleri ile orta sertlikte bir hamur hazırlıyorum. Üzerini nemli bir bezle örterek 10- 15 dakika dinlendiriyorum.

Dinlenen hamur topağını alıp, elimle yoğurarak düzgün bir yuvarlak haline getiriyorum, tek beze şeklinde açmak istiyorum, böylece kıyısı, köşesi çok fazla olmayacaktır.

Gerektiğinde unlayarak, hamuru yaklaşık 60- 70 cm. çapında açıyorum. Bıçakla küçük karelere kesiyorum. Ortalarına, bir parça haşlanmış tavuk eti koyarak, kare hamurun ortası açık kalacak şekilde, kayık biçiminde katlayıp tepsiye diziyorum.

Tepsiye diziliş şekli, daha çok mantı sığdırmak açısından önemli, yuvarlak tepsinin dış kenarından dizilmeye başlıyor ve ardı ardına hiç boşluk kalmayacak şekilde yerleştiriliyor.

Fotoğrafı incelediğinizde daha iyi anlayabilirsiniz.

Mantılar fırında pembeleşene kadar pişiriliyor, (nar gibi kızarmış olmasın)bu arada tavuk suyunu da ısıtıyorum, biraz tuz ilave ederek pembeleşen mantıların üzerine döküyorum. İsterseniz bir yemek kaşığı tereyağı da tavuk suyuna ilave ederek daha lezzetli olmasına katkıda bulunabilirsiniz.

Baştan tavuk suyu çok gibi görünse de, mantılar 5-10 dakika içinde suyu çekiyor. Bundan sonra fırını kapatıp, en az 15-20 dakika mantıların yumuşaması için bekliyorum.

Servis tabağına alınan, tane tane mükemmel lezzetteki tavuklu mantıları yoğurtla servis yapabilirsiniz.

Mantıları katlarken içine tavuk eti koymadan boş olarak katladıysanız (marketlerde satıldığı gibi) tavuk suyunu dökerken tepsinin üzerine tavuk etleri paylaştırabilir ya da servis sırasında mantıların üzerine koyabilirsiniz. Ama en güzelinin içine koyarak yapılan olduğunu hatırlatmalıyım.

bursa mantısı

19 yorum

  • Sevgili Nilü
    Ziyaretin ve yorumun için çok teşekkürler, ben de tanıştığımıza sevindim, sevgiler…

  • Hayırlı cumalar
    Bloğunuzu çok beğendim.mantıda harika gözüküyor elinize sağlık.bende Bursalıyım.Annenanemde böyle yapar mantıyı tepside pişiririz.Fakat içine eskiden tavuk çiğerini incecik doğrayıp pirinçli bir harç hazırlar hamurların içine koyardık.piştikten sonra servis yaparken üzerinede tavuk eti ,ben çok severdim.
    sevgilerimle….

  • Repela cım,
    Güzel yorumun ve ziyaretin için çok teşekkürler, bu şekilde mantı yapmak biraz oyalayıcı olduğu için artık herkes kolayına kaçıyor 🙂 Ama bizim mantının aslı budur:)
    Libya ya gönülden selamlar, sevgiler…

  • Maşallah! Bu nasıl güzel bir tablo,ellerinize sağlık gülüm,bayıldım 🙂
    Yengem Bursa’lı,birkaç kez ziyaret ettik,gezdik,nimetlerinden nasipdar olduk,enfes bir şehir.İskenderi,kestane şekeri,kumaşı,el işleri.. (İzmit’imize de yakın hem)
    Mantısını yemiştim,lakin hiç bu şekilde yapmadım, müptelası olarak,kesinlikle denemek isterim.
    Tanıştığımıza tekrar tekrar memnun oldum,ben de..
    Gönüle gönüle,ele ele olmak duası ile..

  • Sevgili Mine, tamamdır:))
    teşekkür ederim:)
    sevgiler…

  • ELLERİNİZE SAĞLIK BEN BU MANTIYA BAYILDIM BAYILDIMM,DİĞER TARİFLERİNİZDE ÇOK İLGİMİ ÇEKTİ ELLERİNİZE SAĞLIK…

  • Mineciğim cuman mübarek olsun canım, ümmet için yapılan içten dualarda buluşalım inşallah.

  • Kemal Bey,
    Yetenek faktörü de vardır ama öğrenilebilir tabi ki 🙂
    İşin sırrı biraz da merak edip, öğrenmek istemekte…

  • Bu bir yetenek mi, öğrenilebilir, öğretilebilir bişi mi?

  • Sevgili Mine ben de tanıştığımıza çok memnun oldum:))
    İnşallah sen de nice 5 yıllara erişirsin.
    Siteni linklerime eklemek istediğimde site adresinin “ş” ve “ı” harfi, yani türkçe karakter içerdiğini farkettim ve ekleyemedim:(
    Bu şekilde bir adres almanın mümkün olduğunu bilmiyordum!
    Nasıl ekleyebilirim?

    sevgiler…

  • tam bir görsel şölen olmuş, ne kadar da emek ister, ellerinize, emeklerinize sağlık.
    siteniz de çok hoş, fotoğraflar, bahçe görüntüleri:))
    sevgiler…

  • Canım bence bu bir sanat eseri olmuş, yeme seyret cinsinden..

    ellerine sağlık, sevgiler

  • Senin kadar profesyonel yapamasamda malesef tekbaşıma yapmıştım, başka yemeklerde olduğu için davul fırının 4 tepsisi yetmişti hatta artmıştı kalanını tekbaşıma afiyetle yemiştim 🙂

    Cahidem de senin gibi bahçeyle toprakla uğraşıyormuş 🙂 belki Hatice ablam ikimizin cevap yorumunu görmemişsindir diye merakını gidereyim canım, Cahidemin tayini olmadı 2 sene daha mardindeler,sağlık olsun. Nerede olursa olsun Rabbim huzur versin inşallah.

    sevgiler Minecim.

  • Çiğdem ciğim,

    Güzel yorumun için teşekkürler, bizim yöremizin mantısı da bu işte:) tadı nefis olur, belki biliyorsundur:) sevgilerimle…

  • Jibek ciğim,

    Maşaallah, 60 kişilik bir gruba sakın tek başıma yaptım deme:)) Bir tepsi yapmak bana yetti, belki zorlasam bir tepsi daha yapabilirdim ama 60 kişi için düşünemiyorum:))) Sevgilerimle …

  • Minecim maşallah nede güzel dizmişsin çiçek gibi 🙂 eline sağlık canım, ben bu mantıyı çoook sevdiğim için misafirlerimde tatsın diye 60 kişilik misafir grubuna hazırlamıştım iyiki yapmışım onlarda ilk kez yemiş oldular. Sizede şifalar olsun canım.

  • Bu tarifine bayildim, cok guzel gorunuyor ellerine saglik canim resimelerde bir o kadar harika 🙂

  • Mineciğim,çok emekli ve o kadar da güzel görünen bir tarif olmuş,ellerine sağlık.

    Cahidelerin tayinini sormuştun ben de sayfamda senin sorunun altına yazmıştım, buraya da yazayım,

    Bizimkiler dışardan atama olduğu için tayin isteyemiyorlarmış,iki sene daha orada kalmaları gerekiyor,eğer bir değişiklik olmazsa.Ne yapalım canları sağolsun,Rabbim sıhhat afiyet versin,ilk öğrendiğinde biraz burukluk oldu ama fazla üzülmediler.

    Sevgilerimle,hayırlı haftalar.

  • Çiğdem

    Mineciğim yine harikalar yaratmışsın,ne güzel dizmişsin mantıları her şeyden önce göze hitap ediyor.Ellerine sağlık. İsmail Bey ve çocukların çok şanslı…

Bir cevap yazın