Davulga- Yabani Dağ Çileği- Kocayemiş


Dün tarifini verdiğim kolay kremalı pastada kullandığım davulga meyveleri hakkında biraz daha ayrıntılı bilgi edinmeye ne dersiniz?

Tadı nefis ve görüntüsü harika olan bu küçük meyveciğin birkaç farklı ismi var. Bizim buralarda yani Bursa ve civarında davulga olarak biliniyor. Bazı yörelerde ise, kocayemiş ya da yabani dağ çileği olarak adlandırılmış.

Davulga, gülgillerden çiçekleri beyaz ya da açık pembe olan ılıman iklim seven, küçük bir ağaçtır. Ağacının ince gövdesi kahverenginin kırmızıya çalan bir tür çeşidi rengindedir ve dış yüzeyi pürüzsüzdür. Ana gövdenin dibinden birçok yan gövde çıkar. Dağlık alanların tepelere yakın yerlerinde yetişir.




Meyvelerini sonbaharda verir. Bunlar kırmızı renkte, çileğe benzer ama dışı dikenimsi pütürlerlerle kaplı, içi sarı, sulu, yumuşak olan meyvelerdir. Meyveler, sarıdan koyu kırmızıya kadar birkaç farklı renkte olabilir. Koyu kırmızı olanlar tam olgunlaşmış ve yumuşaktır. Kocayemiş meyvesi kırmızı rengine ulaştığında bu, aynı zamanda kışın geldiğinin de belirtisidir. Ağacın gelişimi çok yavaştır. 25 yılda ancak 9 metreye ulaşabilir.

Dünyada özellikle Akdeniz kuşağında, İber Yarımadasından Asya ‘ya kadar her yerde yabani olarak yetişir. Ege ve Marmara kıyılarındakiler iç bölgelere göre daha göz alıcı ve iridirler.




Ayrıca Madrid’in sembollerindendir. Bir meydanda ağaca patileri dayamış ayı heykeli vardır. İşte bu ayının taciz edip meyvesini yediği ağaç kocayemiş ağacıdır. Madrid sokaklarında süs amaçlı yetiştirilmiştir. Çiçekleri salkım salım açar. Beyaz, dayanıklı ve güzeldir. İspanyollar buna madroño der.




Faydası: Vücudu kuvvetlendirir. Hasta olmayı önler. İdrar söktürür ve karında biriken suyu boşaltır. Böbrek ve mesane hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur. Mide ve bağırsak tembelliğini giderir. Sinirleri kuvvetlendirir. Yüksek tansiyonu düşürür. Bağırsak kurtlarını döker. Safra ifrazatını arttırır ve safra taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Karaciğer kifayetsizliğini ve şişliğini giderir. Ateşi düşürür. Dişdibi taşlarını eritir. Cilde tazelik ve güzellik verir. Damar sertliği, mafsal iltihabı, romatizmaya faydalıdır. Şeker hastaları da yiyebilir. Midesi zayıf olanlar suyunu içmelidir. Alerji yapabilir.




Sonbaharda fazlası ile yağan yağmurlar ve sonrasında havanın ılık geçmesi neredeyse ikinci bir baharı yaşatıyor. Bir yandan yapraklar dökülürken, diğer taraftan da yemyeşil çimenler çıkmakta !




Davulga toplama macerası ile başlayan ormandaki gezimiz, küçük bir dere kenarında son buldu. Mustafa elinden bırakmadığı topunu oynayacak bir yer bulduğu için sevinçle koşarken biz de termosla yanımıza aldığımız çaylarımızı yudumladık. Bu küçük gezi hepimize çok iyi geldi…



12 yorum

  • mehmet bey,

    ziyaretiniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim..

  • MEHMET AYRAN

    karadenizin bütün sahillerine yakın ormanlarda var ve çok lezzetli bir meyve.

  • ali bey merhaba,

    çok haklısınız, sevgiler..

  • ali

    kocayemiş meyvesini bu güzel vatanımızın bütün yol kenarlarında görmek kentlerimizi süslemesini istiyorum

  • Kumpınar Mercan

    Koca Yemiş, Davulga, Ağaç Çileği vs. bu meyve doğal olarak Muğla bölgesinden Batı Karadeniz ‘e kadar bölgede doğal olarak Kasım-Ocak ayları yetişir. Benim “Kumpınar Mercan” face zaman tünelinde fotoğraflarımda çoktur. Anamur bölgesinde Sandal ağacı olarak bulunur.

  • Senem

    ne kadar güzel bir site
    ve enerjiniz ne kadar güzel

  • minecim bu çilek tam benlikmiş:)) ben bugünde bursada haticedeyim eve yarın döneceğiz inş,(haticenin selamı var) sağlığım çok çok iyi değil:(( dualarla iyi olacağım inşallah selamlar sevgiler A.E.O

  • Sevgili Mine,
    çocukluğumuz dağ çileği yiyerek geçti desem yeridir,İzmir’in Seferihisar ilçesinin bir köyünde kalıyorduk,bu çileklerin olduğu mevsimde dağlaradan,bol bol toplar yerdik,resimler beni o günlere götürdü…

  • Yeşim ciğim,
    Ben de internette ararken farklı isimlerini buldum, fotoğraflarını ve biraz daha ayrıntılı bilgilerini paylaşmak istedim.
    Sevgilerimle…

  • Çiğdem ciğim,
    Ben de likapanın adını çok duydum ama hiç yemedim:(
    Canım, fot. beğenmene sevindim,sitedeki fotoğraflar yaklaşık 100 tanenin içinden seçildi.:)) Bahadır ve ben çok seviyoruz fotoğraf çekmeyi..
    sevgiler…

  • Çiğdem

    Mineciğim bu meyveyi hiç görmedim bizim burada varmı bilmiyorum.Ama çiçekleri likapaya benziyor oda burada doğal olarakta yetişiyor.Fotoğraflar o kadar doğal çıkmış ki sanki orda gezinti yapmış ve oraları görmüş gibi oldum canım…

  • Dünden beri düşünüyordum davulgaya biz ne diyorduk diye bir türlü hatırlayamadım .Akşam eşimle çay içerken aklıma geldi kocayemiş dediğimiz.Tam sana yazıcaktım ki sen yazmışsın bile :))))
    Bende bir mimin var cevaplamak istersen 🙂
    sevgiler…

Bir cevap yazın