Düğün Çorbası

Lezzeti, unutulmayacak kadar güzel ve Bursa yöresine özgü bir çorba;  düğün çorbası. Et suyu ile hazırlanan çorbaları seviyorsanız, bu çorba inanıyorum damak tadınıza hitap edecektir.

Et suyu hazırlarken uyguladığım birkaç püf noktayı paylaşmak gerekirse; haşlama yapılacak etleri üzerini bir parmak geçecek kadar su ile kaynama noktasına kadar getirip, sonra suyu döküyorum ve etleri bir daha yıkıyorum. Genellikle düdüklü tencerede haşlama yaptığım için, etleri tencereye alıp, etin miktarına göre bolca su ilave ediyorum. Bir soğanı soyarak ve bütün olarak, bir havucu yine soyarak ve bütün olarak tencereye alıyorum. Birkaç dal maydanozu da yıkayıp ilave ediyorum. Tuz ilavesi de et suyunun berrak olmasına katkıda bulunuyor.

Bu şekilde hazırlanan et suyu daha lezzetli oluyor ve ağır et kokusu hiç hissedilmiyor. Piştikten sonra, havuç, soğan ve maydanozu ayırıyorum. Etleri ve et suyunu gerekli olan yerlerde kullanıyorum.

Malzemeler

1-2 litre et suyu

Haşlanmış ve küçük doğranmış bir kâse et

2 çorba kaşığı un

Bir yemek kaşığı tereyağı

Yarım paket krema

1 yumurta sarısı

2-3 diş sarımsak

Tuz, Karabiber

Sirke-sarımsak sosu (istenirse)

      Uygulama

Çorba yapacağım tencereye, tereyağını alıp eritiyorum. Unu ilave ederek pembeleşinceye kadar kavuruyorum. Daha önce hazırladığım et suyunu soğuk olarak tencereye ilave ediyorum. Bu noktada çorba kıvamını bulana kadar devamlı karıştırmak ve unun topaklanmasını önlemek gerekiyor. 2 litre et suyu yeterli oluyor ama unu biraz fazla koymuşsanız kıvamı koyu olacaktır; bu durumda çorbaya bir miktar da su ilave edilebilir. Ben bir bardak kadar su ilave ettim.

Soyduğum birkaç diş sarımsağı rendenin ince tarafı ile rendeleyip, çorbaya ilave ediyorum. Daha önce haşladığım etleri küçük doğrayarak çorbaya ekliyorum. Çorba kaynama noktasına geldiğinde, ocağın altını kısarak 5- 6 dakika kaynamaya bırakıyorum. Tuzunu ilave ediyorum.

Çorba pişip ocaktan aldıktan sonra, başka bir kapta bir yumurta sarısı ve yarım paket süt kremasını güzelce çırpıyorum, çorbaya ilave etmeden önce, çorbadan birkaç kaşık alarak kremaya ilave ediyorum. Çorbada kremanın ya da yumurta sarısının kesilmesini hiçbirimiz istemeyiz, bu nedenle çok dikkatli ve az miktarlarla çorba ve kremayı önce buluşturmak gerekiyor. Bir miktar çorbayla buluşan karışımı şimdi yine kaşık kaşık ana çorbaya ilave ediyorum.

Yoğurt, süt, krema ve yumurta ile yapılan terbiye soslarının her zaman kesilme ihtimali vardır ve acele edersek güzelim çorbamızın görüntüsü hiç de hoş olmaz. Servis yaparken çorbanın üzerine, sirke ve dövülmüş sarımsak sosu çok yakışıyor.

2 yorum

  • Hatice ciğim,
    Yorumun ve ziyaretin için çok teşekkür ederim. Bazen limonlu bazen de krema kullanrak yapıyorum, iki türlü de çok seviyoruz.Muhabbetle…

  • Canım işkembe çorbası çektiğinde yaparım bu güzel çorbayı,ama ben krema kullanmıyorum,limonlu terbiye hazırlıyorum,yerken sarmısak ve sirke ilave ediyorum.

Bir cevap yazın