Böğürtlen

 

Bahçedeki ilk aşı (kültür) böğürtlen fidesini birkaç yıl önce ektik. Aşı böğürtlen yabanisine oranla dikensiz ve çok daha büyük oluyor, ama biraz ekşi ne yazık ki. Ekilen fidenin dibinden her yıl yeni fideler çıktı, onları alıp başka yerlere diktik, isteyen arkadaşlara verdik, kısaca o kadar sorunsuz ve rahat büyüyüp gelişti ki, şimdi bahçede birçok böğürtlen fidesi var.

Devamını Oku

Kudret Narının Faydaları

 

Kudret Narı tropik iklim bölgelerinde, Amazon havzasında, Doğu Afrika’da, Asya, Karayip Adalarında doğal olarak bulunan, Güney Amerika ve Uzak Doğuda ise özellikle, gıda ve olarak yetiştirilen bir bitkidir.

Tek yıllık, tırmanıcı, sarmaşık formunda bir bitki olan Kudret Narı, yaz aylarında çiçek açar. Yaprakları, yelpaze şeklinde, loplu, kenarları dişlidir. Sarırenkli küçük çiçekleri, erkek veya dişi olarak, ayrı saplar üzerindedir. Meyveleri önce yeşil, olgunlaşınca turuncu-kırmızırenkte, 10-20 cm uzunluğunda, geniş bir mekik seklinde olup, üzerleri girintili çıkıntılı ve pürtüklüdür. Meyve olgunlaşınca, kabuğu 3 ayrı parça halinde, geriye bükülerek çok sayıda, kırmızı-kahverengi veya beyaz renkli çekirdekleri ortaya çıkar. Tohumları (çekirdekleri) 7-10mm boyunda, yassı ve pütürlüdür.

Devamını Oku