Böğürtlen

 

 

Bahçedeki ilk aşı (kültür) böğürtlen fidesini birkaç yıl önce ektik. Aşı böğürtlen yabanisine oranla dikensiz ve çok daha büyük oluyor, ama biraz ekşi ne yazık ki. Ekilen fidenin dibinden her yıl yeni fideler çıktı, onları alıp başka yerlere diktik, isteyen arkadaşlara verdik, kısaca o kadar sorunsuz ve rahat büyüyüp gelişti ki, şimdi bahçede birçok böğürtlen fidesi var.

Belli zamanlarda budama yaptırmak dışında ve yazın gerektiğinde sulamak dışında hiçbir şey istemiyor. Bildiğim kadarıyla bizim böğürtlen fidelerine özel bir gübre ya da ilaç da kullanmıyoruz. Tamamen kendi halinde büyüyor, ne kadar meyve verirse kabulümüz.

Bahçesi olan arkadaşların mutlaka bir böğürtlen fidesi olmalı, hatta böğürtlenin faydalarını okuduktan sonra böğürtlen yetiştirmek için bir bahçeye bile sahip olmak isteyebilirsiniz.

Balkonda yetiştirmek de mümkün ama ne kadar ürün alabilirsiniz ki?  Bu sadece bir süs bitkisi olmaktan öteye gidemez.

Böğürtlen, ontioksidan diğer meyvelerle ( yaban mersini, ahududu, çilek) karşılaştırıldığında, en yüksek antioksidan kapasiteye sahip. Üstelik bu meyvelerden bildiğim kadarıyla çok daha kolay yetişiyor ve daha verimli.

Bahçedeki gözlemlerimden bahsetmek istiyorum, bilimsel olmayabilir ama kesinlikle yaşanmış ve denenmiş ! Böğürtlen meyvesine dikkatinizi çekmek istiyorum. Merak ederseniz internetten araştırıp böğürtlen yetiştiriciliği hakkında bilgi edinebilirsiniz, ne tür topraklarda yaşar, hangi iklimi sever, ne zaman dikilir, nasıl budanır vs. vs.

 


Böğürtlenlerde en çok dikkatimi çeken ve sevdiğim olay; çiçek açması uzun bir döneme yayıldığı için (mayıstan ağustosa kadar) dalların üzerinde kırmızı böğürtlen ile siyah olgun böğürtleni yan yana görme şansınızın olması. Hepsi birden olgunlaşmıyor, her gün gidip biraz topluyorsunuz, diğerlerinin olgunlaşıp siyah renge bürünmesini bekliyorsunuz.

Şimdi her sabah toplayıp, blenderdan geçirdikten sonra, çekirdeklerini ayırmak için tel süzgüye aktarıyorum ve koyu kırmızı renkte harika böğürtlen konsantresi elde ediyorum.

İsteğe bağlı biraz şeker ilave edilebilir. Özellikle çocuklar da içecekse!  Taptaze böğürtlen suyunu hazırlamak sadece 5-10 dakikamı alıyor.

Böğürtlen suyu kan şekerini de dengeliyor. İçindeki bol vitaminler  Özellikle  B grubu vitaminler çocukların gelişimini olumlu yönde etkiliyor.

Böğürtlen kansere karşı en etkili meyve olarak biliniyor. Kanser ve tümör hücrelerinin gelişimini engellediği tespit edilmiş.

En etkili ilaçların doğada kolayca bulunabilmesi ve yetiştirilebilmesi ne muhteşem bir hediye değil mi biz insanlar için. Bahçede kendiliğinden yetişen ısırgan otları ve semizotları aklıma geldi birden. Onlar da çok şifalı bitkiler ve kolayca yetişiyorlar. Hatta bu günlerde semizotlarının bahçeyi istila etmeye başladığını söyleyebilirim !

Geçen yaz, bahçedeki böğürtlenler yetmemiş gibi, suuçtu şelalesine pikniğe gittiğimizde dağdan yabani böğürtlen toplamıştım, böğürtlen reçeli o yabani böğürtlenler ile yapmıştım. Tabi ilk önce o reçel bitti 🙂


Böğürtlenin bir diğer faydası da hafızaya iyi gelmesi ve kanı temizlemesi.

Biz hanımlar için bir diğer iyi tarafı da, cildi güzelleştirmesi diye okudum, kozmetikte çok kullanılıyor.

Böğürtlen muhabbeti,  bizim bahçede böğürtlenler olduğu sürece bitmez:) ama şimdilik bu kadar.

 

 

3 yorum

  • sevgili sibel cim,
    ziyaretin ve yorumun için çok teşekkür ederim, sevgiler..

  • Merhabalar, bloğunuzu sürekli geziyorum ve her şey mükemmel ama en çokta bahçe resimlerine bitiyorum, o tazecik ürünler hele tek hayalim olan bahçe arzusunu daha da yükseltiyor. Umarım bir gün bana da kısmet olur kendi bahçemdeki ürünleri yemek:)) Hatta Kemalpaşadan düşünüyorum İzmire yakın olsun diye, sanırım siz oradasınız değilmi!Belki de bir gün komşu oluruz:))
    Bu arada tarifleriniz de çok güzel, ellerinize sağlık…

  • Mine`cim merhaba iyisindir inşallah. Bizim yaklaşık 10 gündü netiminiz kesikti. Kursa giderken dersde kaçamak bakıyordum kim ne yapmış . Yorum yazamadım. Yapdıkların hepsi bir birinden güzel ellerine saglık. Böğürtlenler maşallah ne kadar güzel.
    Bahcen varmı diye sormuştun. Yok ama hep hayalim kocaman bahcem olsun. Bahcemde kiraz olsun cilek olsun yeşil erik olsun. Çünkü çocukken bu agaclar bizim bahcemizde yoktu. Köyümüzde daha çok nar oluyordu. Komşuda kiraz vardı ama hiç koklatmazdı bize. Kiraz erik en çok sevdiğim meyvalar.
    İnşallah hayalim gerçek olur.
    Canım kolay gelsin. Ramazanın hayırlı bereketli geçsin inşallah .
    Sevgiler…

Bir cevap yazın