Peynirli Semizotu Salatası

Yaz kahvaltılıklarından bir örnek, peynirli semizotu salatası. Tarifini yazmaya da gerek yok aslında, fotoğrafa bakıldığında yapılabilecek kadar kolay 🙂

Bu yıl ilkbaharda yağan yağmurlar ve havaların geç ısınması nedeniyle bahçe takviminde yaklaşık 15 günlük bir gecikme yaşanıyor. Yağmurun çok yağması şeftali ağaçlarının kurumasına ! sebep oldu, çilekler de bu yaz çok keyifli değil. Böğürtlenler daha yeni yeni kızarmaya başladı…

Devamını Oku

Yoğurtlu Semizotu Salatası

Son yağan yağmurlardan sonra bahçede semizotları çıkmaya başladı. Bugün ilk defa toplayıp yoğurtlu salatasını yaparken, birkaç gün sonra rahatlıkla yemeğini yapacak kadar büyümüş olacaklarını düşündüm.

Bahçedeki semizotlarını ekmeye gerek yok, dökülen tohumlardan çıkıyor. Özellikle damla sulamaların etrafında o kadar çok oluyor ki, mucize bitkilerden biri olan semizotunun bu kadar kolay yetişmesine hem hayret ediyorum hem de şükrediyorum… Büyük yapraklı olan aşı semizotu cinsine göre yabani semizotu biraz daha ekşi bir tada sahip.

Devamını Oku

Semizotu Bitkisi ve Faydaları

       

 

         Semizotu; Semizotu, en çok 30 cm. kadar boylanabilen bir ya da çokyıllık otsu bir bitkidir. Yuvarlağa yakın oval biçimli, yeşil renkli etli ve sulu yaprakları vardır. Bu yapraklar ile yine etli ve sulu olan yaprak sapları yenilir. Bitkinin küçük çiçekleri genellikle sarı, bazen eflatun, pembe ya da kırmızı renkli olur. Erselik özellikler taşıyan çiçeklerinin döllenmesiyle olgunlaşan küçük kapsül durumundaki meyvelerinin içinde çok sayıda siyah renkli minik tohum bulunur. Kültür çeşitlerinin yaprakları daha irice ve yabanilerininki küçük olan semizotunun kıymalı ve pirinçli yemeği yapılır. Ayrıca semizotu yapraklan, çiğ olarak öylece ya da salatalara katılarak yenilir. Kökeni Orta Doğu ve Hindistan olmakla birlikte dünyanın birçok bölgelerinde bulunmaktadır. Sebzeler arasında en fazla miktarda Omega-3 içerdiği anlaşılmıştır.

Devamını Oku