Kudret Narının Faydaları

 

Kudret Narı tropik iklim bölgelerinde, Amazon havzasında, Doğu Afrika’da, Asya, Karayip Adalarında doğal olarak bulunan, Güney Amerika ve Uzak Doğuda ise özellikle, gıda ve olarak yetiştirilen bir bitkidir.

Tek yıllık, tırmanıcı, sarmaşık formunda bir bitki olan Kudret Narı, yaz aylarında çiçek açar. Yaprakları, yelpaze şeklinde, loplu, kenarları dişlidir. Sarırenkli küçük çiçekleri, erkek veya dişi olarak, ayrı saplar üzerindedir. Meyveleri önce yeşil, olgunlaşınca turuncu-kırmızırenkte, 10-20 cm uzunluğunda, geniş bir mekik seklinde olup, üzerleri girintili çıkıntılı ve pürtüklüdür. Meyve olgunlaşınca, kabuğu 3 ayrı parça halinde, geriye bükülerek çok sayıda, kırmızı-kahverengi veya beyaz renkli çekirdekleri ortaya çıkar. Tohumları (çekirdekleri) 7-10mm boyunda, yassı ve pütürlüdür.

Devamını Oku

Ebegümecinin Faydaları

 

Küçük yapraklı ebegümeci (Malva Vulgaris), çit,yol ve eski duvar kıyılarında, harabeliklerde, ama yalnızca
insanların yaşadıkları yerlerin çok yakınlarında yetişir.

Büyük yapraklı ebegümeci (Malva Grandfolia) ve öteki değişik cinsleri genellikle çiçek ve sebze bahçelerinde yetişir.
Anadolu’da 8 Malva türü yetişmekte olup, bunların çiçek ve yaprakları bir ayrım yapılmaksızın “Ebegümeci” olarak kullanılmaktadır.

Devamını Oku

Yumurtalı Rezene Kavurması

 

       Bugün, hafta sonu kahvaltısı için yaptığım yumurtalı rezene kavurması tarifini paylaşmak istiyorum. Daha önce ıspanaklı ve pazılı yumurta yapmıştım, bu kez de pazarda rezene (bizim burada arapsaçı diye bilinir)bitkisini görünce dayanamayıp aldım.

       Rezene;  kökünden tohumuna kadar farklı şekillerde kullanılan ve çok eskilerden beri bilinen, şifa kaynağı bir bitki. Kök rezene; son yıllarda kültür olarak üretilen bir türü, sadece kökü kullanılıyor. Taze kök rezeneyi pişmiş ya da çiğ olarak, salatalarda kullanmak mümkün. Özellikle küçük küp şeklinde veya jülyen şeklinde doğrandığında salataya hem lezzet olarak, hem de görsel olarak katkısı büyük oluyor.

Devamını Oku