Ispanaklı Ve Pazılı Yumurta

 

 Sebze yemeklerini sevenler ve yemek seçmeyenler için alternatifler çok. Dün yemeğini yaptığım ıspanakların üst yapraklarını ayırmıştım. Buzdolabında bekletmeden onları da değerlendirmek istedim. Az olduğunu düşündüğümden hemen bahçeye çıkıp biraz da pazı topladım. Sonbaharda bahçeye ekilen ıspanak tohumları ne yazık ki çıkmadı. Tek tük var ama onlar da daha çok küçük.

       Pazardan alınan sebzeler içinde ilk önce ıspanakları pişiririm. Vitamin kaybına daha fazla uğramasını istemem. Ispanağı yemek yaparken de, kavururken de asla sıcak sudan geçirme ya da biraz haşlama gibi yöntemleri kullanmam. Sebzelerin neredeyse eriyene kadar pişirilmesi yerine, rengini, aromasını ve tadını koruyarak az pişirilmesini tercih ederim. Mutfakta o kadar çalışıp yorulduktan sonra ortaya konan yemekler sağlıklı olsun ki yorgunluğumuz boşa gitmesin.

        Malzemeler

        1 adet küçük soğan

        1 yemek kaşığı tereyağı ( çok dolu olmasın)

        Çok az sıvıyağ

        Ispanak yaprakları

        7-8 adet pazı yaprağı

        1 yumurta

        Tuz, karabiber,pulbiber

        1 tatlı kaşığı tozşeker

        Uygulama

         Soğanları çok ince doğrayarak işe başladım. Tereyağını ilave ettim, tereyağ eriyip soğanlar kavrulmaya başladığı sırada  1 tatlı kaşığı tozşeker ve çok az da sıvıyağ ekledim.

         Tozşeker hem soğanların aromasını ortaya çıkarmak hem de ıspanakların buruk tadını gidermek için; sıvıyağ ise tereyağın bir müddet sonra yanmasını ve kararmasını önlemek için. 

        Ocağın ısısını düşürdüm, soğanların çok kavrulmasını değil, sadece yumuşayarak birkaç dakika pişmesini istiyorum. 

         Ispanak ve pazıları soğanla buluşturup, rengini çok kaybetmeden hafif kavrulmasını bekledim.Bu arada ısıyı biraz arttırdım. Bu kavurma süresi sizin ıspanağı ve pazıyı ne kadar sert yiyebileceğiniz ile orantılı. Bu arada karabiberi ilave ettim. 

        Malzemenin ortasını açıp yumurtayı kırdıktan sonra tavanın kapağını kapattım, 1-2 dakika sonra da ocağı kapatıp yumurta sarısının pişip pişmediğini kontrol ettim. Ben, beyazı pişmiş, sarısı ise tam pişmemiş “kayısı” diye tabir edilen şekilde sevdiğim için bu yemeğin en önemli anı burası.

        Eğer yeterince pişmiş ama katılaşmamışsa hemen tabağa alıyorum, değilse kapağı kapatıp biraz daha bekliyorum.

        Üzerine tuz ve hafif acılı, ev yapımı, kırmızı pul biberi ektiğimde geriye sadece bir lokma ekmeği yumurtaya batırarak afiyetle yemek kalıyor. Ben bugün öyle yaptım…

Bir cevap yazın