Bademli Kayısı Reçeli (Apricot Jam)

 


 

Pazardan alınıp, sert ve benekli olduğu için yenilmeyen ve dolapta bekleyen kayısıları, reçel yaparak değerlendirmenin iyi bir fikir olacağını düşündüm.

Reçellerde, fındık ya da badem kullanmayı seviyorum; zencefilli elma reçeli ve incir reçelinde fındık kullanmıştım, kayısı reçelinin içine de tatlı olan kayısı çekirdeklerini soyarak ilave ettim. Çok faydalı ve doğal olan bu kabuklu yemişleri özellikle çocuklarımıza yedirmeliyiz.

Kayısı reçeli verdiğim ölçülerle bir küçük kavanoz (250 gr.) ve bir kâse kadar oldu, kabuğu soyulan kayısılar pişerken yumuşadı,  hatta eridi, bu şekli ile pastalarda meyve sosu olarak kullanmaya da elverişli hale geldi.

         Malzemeler

        500 gr. Soyulup dilimlenmiş kayısı

        350 gr. Şeker

        1tatlı kaşığı limon suyu

        Soyulmuş kayısı çekirdekleri

        Uygulama

        Mutfakta yıllarını geçirmiş tecrübeli hanımlar belki ihtiyaç duymayabilir ama mutfak tartısı olmayan bir mutfakta bence bir şeyler eksiktir. Her şeyi göz kararı koyup, nasıl olacak diye strese girmektense basit bir mutfak tartısı almak hayatı kesinlikle kolaylaştırır.

         Reçel için, önce kayısıları soyup dilimledim ve tarttığımda 520 gr. geldiğini gördüm.

         Tencereye dilimlenmiş kayısıları, 350 gr. kadar şeker ve yarım kahve fincanı su koydum.

         Kaynamaya başladıktan sonra, ocağın ısısını biraz azalttım, reçelin üzerinde biriken köpükleri aldım, yaklaşık 15 dakikada reçel kıvamı oluştu.

          Limon suyunun da ilave ederek ocağı kapattım, kayısı çekirdeklerini kırıp, içindeki bademi soydum ve onu da ılınan reçele ilave ettim.

         Reçel, küçük bir kavanozu tam doldurdu ve bir kase de kahvaltılık arttı. Hepimiz reçeli severek yedik…

2 yorum

  • Sevgili Hatice,

    Evde yenmeyen kayıslardan olduğu için ve benekli olduğu için kabuğunu soydum , bu nedenle marmelatı andırdı. Sonra özel reçellik kayısı (zerdali) alıp tekrar yapacağım inş. Hayırlı cumalar, sevgiler…

  • Mineciğim,hayırlı cumalar…
    Badem deyince ben de bildiğimiz badem olareak düşündüm,ama kayısı çekirdeğiymiş,kaynanam da kayısı reçelinde kayısı çekirdeği kullanır,ve reçeli güneşte olgunlaştırır.Seninki daha çok marmelatı andırmış,böyle de çok güzel,yemesi de daha rahat olur,ellerine sağlık,
    sevgilerimle…

Bir cevap yazın