Kırmızı Pancar Salatası

Birçoğumuzun mutfağında o kadar da önemli bir yeri olmayan, belki yılda 1-2 kez yediğimiz kırmızı pancar; son yıllardaki şöhretini Ahmet Maranki ‘ ye borçlu. Hatta talep artınca fiyatı yükselmiş ve bir arkadaşımın anlattığına göre pazarda 1-2 saat içinde tükeniyormuş; neyse ki bizim bahçemizde kırmızı pancar yetişiyor.

Bu sabah kırmızı pancar salatası yapmaya karar verdiğimde hemen bahçeden bir tane çıkardım, sizlerle paylaşmak için fotoğrafını da çektim. Bizim pancarlar oldukça büyük, bu nedenle kenarlarını kesip, meyve suyu yapmak için ayırdım.

 

 

Kırmızı Pancarın Faydaları 

A, B, C ve P vitaminlerinden zengindir… Serinletici, iştah açıcı, besleyicidir. Bileşiminde bulunan ve radyoaktif bir eleman olan rubidyumun sindirim üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Pancar aynı zamanda fosfor, demir, bakır, potasyum, magnezyum, kalsiyum, brom, çinko, manganez ve şeker bulunur.

İnsan vücuduna mucize etkileri

Kırmızı pancar alyuvarların oluşmasında rol oynar. Kırmızı pancarın suyu en güçlü kan düzelticilerden biridir. Havuç suyuyla yarı yarıya karıştırılan kırmızı pancar suyu, günde 400 gr. içildiğinde alyuvarların sayısını kısa zamanda yükseltir.

Damarlarda toplanan mineral kalsiyumu en iyi eritebilen de yine pancar suyudur. Zerdeçal, mürrisafi veya tarçınla pişirilmiş kırmızı pancar, karaciğer ve dalaktaki tıkanıkları açar. Böbrek ve safrakesesi temizler.

Pişirilmiş ve ezilmiş kırmızı pancar şişliklere sarılırsa, şişlikleri indirir.

Kırmızı pancar suyu içmek, rahmin fibromlarını ve miyomları ile göz perdelerini eritir, yüksek kan şekerini ve tansiyonu indirir.

Prostat, verem ve sinir hastalıklarında faydalıdır.

Ilık pancar suyu kulağa damlatılırsa, ağrısını keser ve iltihaplanmayı durdurur.

Kafa derisine sürülürse kepeğe karşı çok iyi gelir.

Mide ve bağırsak üzerinde olumlu etkisi vardır.

Kemik zafiyeti olanlara çok fayda verir.

Karaciğer hastalıklarına karşı koruyan özelliği ile tanınır ve karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar. B vitaminleri ve fosfor ile sinirleri yatıştırır.

İçinde bulundurduğu radyoaktif madde ile vücudu şeker hastalığına, vereme ve kansere karşı koruyor.

Almanya’da Dr. Sigmund Schmidt ve Macaristan’da Dr. Ferenczi bu bitkiyi lösemi ve kanserde önleyici ve tedavi edici olarak kullanmaktadırlar.

Nasıl tüketilir?

Kırmızı pancar Avrupa’da yemeği yapılan bir sebze, yurdumuzda turşusu meşhur… Salata olarak tüketmeyi alışkanlık haline getirirseniz aslında en faydalısı bu! Ancak, çeşni vermek için salata içine katılan baharat ve fabrikasyon sirke gibi yoğun asitli soslar pancarın sindirimini güçleştirir, bu yüzden salatanıza biraz sızma zeytinyağı, biraz limon ve doğal kaya tuzu ile hafif bir sos hazırlayabilirsiniz. Limon yerine doğal nar ekşisi veya organik turunç ekşisi ya da evde yapılmış elma veya vişne sirkesi de kullanabilirsiniz. Özellikle vişne sirkesi ile harika oluyor…

Maydanoz ve kereviz yaprakları kırmızı pancarın faydasını arttırıyor.

Bu kadar olumlu etkisinin yanında şeker pancarının sakıncalı olduğu durumlar da var! Şeker hastalığına karşı koruyor ancak şeker hastası olanlara içerdiği yüksek şeker miktarından dolayı zararlı. Şeker hastaları kırmızı pancarı tüketmemeli!Yüksek tansiyonu olanlar az miktarda tüketmelidir.

Şimdi sıra; organik yetişen bu sebzeyi sağlıklı bir şekilde salataya dönüştürmeye geldi.

Malzemeler

Bir öğünde tüketeceğiniz kadar kırmızı pancar( sarımsaklı olduğu için bir seferde tüketilmesini öneririm.)2-3 çorba kaşığı

2-3 çorba kaşığı zeytinyağı

1 diş sarımsak

1-2 çorba kaşığı sirke( ben balzamik sirke kullandım

Tuz

Uygulama

Pancarları yıkayıp soyduktan sonra buharda yumuşayana kadar haşlıyorum.

Sarımsağı çok ince rendeleyerek, zeytinyağı ve sirke ile güzelce karıştırıyorum.

Haşlanan pancarları alıp bu karışımla buluşturuyorum. Hepsini küçük bir kâsede öylece bırakarak, servis saatine kadar bekletiyorum. Tahminen 1 saat kadar.

Pancarları sosun içinden servis tabağına alıyorum. Sostan çok az bir miktar pancarların üzerine gezdiriyorum.

Rengiyle göz alıcı, tadıyla mükemmel, bizim için yaratılmış, sağlık kaynağı olan kırmızı pancarımızın hikâyesi afiyetle yenilerek son buluyor 🙂

Afiyet olsun, şifa olsun…

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir yorum

  • bende salatada yada sıkarak suyunu çıkararak çok kullanıyorum bu yüksek besin değeri olan lezzeti. Sizin de elinize sağlık,

Bir cevap yazın