Mayalı Katmer Poğaça
Sevgili Arkadaşlar,
Yağmurlu bir sonbahar sabahından merhaba; Pakmayalı tarifler ile aramdaki mesafeyi kaldırmak adına denediğim ve yüzümü güldüren sonucu ile misafirlerime ikram ettiğim katmer poğaça tarifini paylaşmak istiyorum bu sabah…
Tarife geçmeden önce; mayalı hamurlarda kullandığımız maya ve tuz miktarı, mayalanma süresi, malzemelerin ısısı vb. gibi dikkat etmemiz gereken birkaç püf nokta var.
Öncelikle kullandığımız mayanın tazeliğine çok dikkat etmeliyiz, bu temel bir malzeme olduğu için ekmek ya da poğaçalarımızın güzel olmasında çok etkili…
Kuru ya da yaş maya kullanabiliriz, kuru mayaların daha iyi sonuç verdiğini ve daha uzun kullanma süresi olduğundan daha pratik olduğunu düşünüyorum. Fazla maya kullanırsak hamurumuz daha çok kabarır gibi bir yanlışa düşmeyelim 🙂 Sadece gerekli olduğu kadar kullanmak ve uzun bir mayalanma sürecine tabi tutmak, en doğru olanı.
Genellikle süt ya da su ile yaptığımız hamurda, sıvıların ılık olması çok önemli. Sıcak sıvıların mayayı öldürdüğünü unutmamak gerekli…
Hamura ilave ettiğimiz tuz miktarının sadece tadını etkilemediğini ayrıca mayalanma faaliyetini de kontrol altında tuttuğunu hatırlayalım. Tuzu çok az kullanırsak; hamur gereğinden fazla mayalanarak poğaçaların pişerken çökmesine sebep olabilir. Çok tuz kullandığımızda da mayalanmayı engellemiş oluruz.
Hamur mayalanma aşamasında iken; üstü kapalı bir kaba alınmalı ya da üzeri sterç filmle kapatılmalıdır. Böylece hamurun üzerinde kabuk oluşumu engellenmiş olur.
Hamurun çok fazla bekletilmesi, mayalanma sürecinin geçmesine ve bunun sonucu, hamurdaki şekerin mayalanmaya başlamasına ve hamurdaki şekerin azalmasına yol açar. Böylece poğaçalarımız güzel kızarmaz. Doğru mayalanma süresi; 24- 27 c ısısı olan bir ortamda 1-1,5 saattir.
Hamuru yoğururken çok fazla un ilave etmekten kaçınmalı, yumuşak ve elastik yapıda bir hamur elde etmeyi amaçlamalıyız. Hamuru çok iyi yoğurmalıyız, bu süre mümkün olduğu kadar uzun olmalı.
Hamura ekleyeceğimiz kuru meyveler ekmeğin nemini çeker; bu nedenle bu meyveleri, sıcak suyun içinde yarım saat kadar bekletip, suyunu süzdürerek hamurda kullanmalıyız.
Pakmayı hamurumuzu pişireceğimiz ısı çok önemli. Tarifte başka bir şekilde belirtilmediyse 220-230 derecedeki fırın ilk aşama için ideal, bir süre sonra ısıyı biraz daha düşürerek pişirmeye devam etmeliyiz.
Malzemeler
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağı
1yumurta (beyazı hamura, sarısı üzerine)
1 çorba kaşığı şeker
1 silme tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı instant kuru maya
Aldığı kadar un (yaklaşık 3-3,5 su bardağı)
İç Malzemesi
1 demet maydanoz
200 gr. lor peyniri ya da beyaz peynir
Hamurların arasına;
2 dolu yemek kaşığı yumuşamış tereyağı
Uygulama
Hamuru yoğuracağım kabın içine, un, tuz, şeker ve kuru mayayı koyarak ortasını havuz gibi açtırıp, ılık sütü ve sıvıyağı ilave ediyorum.
Yumuşak ve kolay şekil verilebilecek bir hamur olmalı bu nedenle unun bir kısmını en sona bırakın, gerekirse ilave edersiniz. Hamuru 5-10 dakika güzelce yoğuruyorum.
Kapaklı bir kaba alarak, ılık bir ortamda en az yarım saat mayalanması için bekletiyorum.
Mayalanan hamuru alarak önce ikiye bölüyor, her bir parçayı da 8 bezeye ayırıyorum.
Her bir bezeyi merdane ile küçük tatlı tabağı büyüklüğünde açıyorum. Üzerine yumuşamış tereyağı sürüyorum.
Hamurları bu şekilde üst üste dizdikten sonra, en üstteki hamura yağ sürmeden açmaya başlıyorum. Merdane ya da oklava ile açılabilir. Ben merdane ile devam ettim. Büyükçe bir hamur olana kadar ve incelene kadar açmaya devam ediyorum. Tezgaha ya da merdaneye yapışmasını önlemek için çok az un kullandım.
Hamuru sigara böreğinde olduğu gibi kesiyor ve iç malzemesini koyarak, kenarlarını çok az içe kıvırarak sarıyorum. Hamuru 12 parça olarak kestim, boyut olarak iyi geldi, biraz daha büyük poğaçalar için 8 parçaya kesebilirsiniz.
Diğer bezeleri de aynı işlemlerden geçirip, poğaçalarımı hazırlıyorum, 2 turda hazırladıklarım toplam 24 tane oluyor. İki adet fırın tepsisi kullandım.
Fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştiriyorum, tekrar 1 saate yakın kabarması için bekleyip, yumurta sarısını nazikçe sürüyor ve 180 c önceden ısıtılmış fırında pişiriyorum.
Bu tarifi temel tarif olarak kabul edebilirsiniz, tereyağı ile kat kat açıldığı için yoğun bir yapıda olmuyor, hafif bir çıtırlığı ve kullandığım beyaz peynirin erimesi ile oluşan mükemmel tadını mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
Güzel bir hafta geçirmek ümidiyle, sevgiler…
merhaba candan,
beğendiğine çok sevindim, ziyaretin ve yorumun için çok teşekkürler, sevgiler…
şekilleri bu kadar güzel olmasa da tadı enfesti..HeRkese tavsiye ederimmm..çok ama çokk severek yedik..
TEŞEKKÜRLER
Sevgili Fatma,
Ziyaretin için çok teşekkürler, sevgilerimle…
Mayalı poğaçalar harika görünüyor.ellerinize sağlık, ben de pişirdiğimde çok beğendim,ayrıca bloğuma uğrayıp bıraktığınız güzel yorum için teşekkür ederim yine beklerim.Sevgiler.
Sevgili Esra,
Mayalı katmet poğaçayı denemene ve beğenmene çok sevindim. Güzel yorumun için de çok teşekkürler, Sevgilerimle….
Poğaçalar çok güzel gözüküyordu ben de denedim 🙂 görüntüsü kadar lezizlermiş gerçekten. Yalnız hamuruna yumurta akını eklemeyi unuttum 🙂 ama yine de çok beğendik. Tarifiniz ve püf noktaları için teşekkürler. Sevgiler.
Sevde ciğim,
Hayırlı olsun yeni yeriniz inş. canım, bana uzun uzun yazarsan çok sevinirim, çok özledim seni, sevgilerimle…
Selamün aleyküm;
Canım ablacım, seni ve diğer arkadaşları merakta bırakmak istemezdim.. Ani bir kararla eşim ve ben trabzona taşındık, iş dolayısıyla. Apar topar 1 haftada trabzona gittik ve ardaından eşyalar geldi..
Şu an evimde internett yok en kısa zamanda gelicek.
Müsait olduğum bir anda yazacağım…
Seni ko0caman öpüyorum….
Canım ablam benim 🙂
nefis olmuş bayıldım gerçekten…. Ellerine sağlık Minecim..
Mineciğim,
poğaçalar nefis olmuş,uzun zamandır poğaça yapmamıştım,inşaallah bu gün ben de yapacağım,poğaçanın yeri bir başka,ellerin dert görmesin,sevgiler…
Sevgili Serap,
Ziyaretin ve güzel yorumun için çok teşekkürler, sevgiler…
Pogacalar bagiriyor beni yeyin diye bende aliyorum bir tane yok,yok iki tane 🙂
Eline saglik cnm.
Selamlarimla,Serap.
Seçil cim,
Kahvaltıda, yanında çay ile harika olur 🙂 sevgilerimle…
Sevgili arkadaşım,
Güzel yorumun için teşekkürler, iyi haftalar, sevgilerimle…
Aslı cıım,
Seni görmek çok güzel, uzun tatilinin bitmiş olmasına ben kendi adıma sevindim:)) Sevgilerimle…
Derya cığım,
Mayalı poğaçalar gerçekten çok nefis oluyor. Mayalı gibi yumuşak görünüşlü, ama yerken tereyağı ile çıtırlanan ve ayrılan hamur katlarını hissediyorsun, müthiş bişey, geceyarısı kalkıp yaptırır, yedirir insana:))) sevgilerimle…
oy oy oyy süperr.. kahvaltıda olsada yesem..
Canım öncelikle nazik ziyeretin ve güzel yorumların için teşekkür ederim.Ben muffın kağıdı kullanmıyorum eğer misafirlerim için yapmayacaksam.Çok şükür hiç yapışmadılar:))Mayalı poğaçalar harika ellerine sağlık.Sanırım sende Bursa’da yaşıyorsun:))İnşallah yapılacak olan toplantıda müsait olur tanışırız.İsmini bağışlarsan sevinirim öpüyorum.
Sevgili mine görüntüsü bu kadar güzelse, lezzeti kimbilir nasıldır.
Ellerine sağlık arkadaşım, sevgiler.
Bu ne güzel bir görüntü böyle ellerinize sağlık şimdi olsada yesem:)
İyi haftalar diliyorum sevgilerimle…