Mısır Keşkeği (Tavuk etli)

 

Geçen gün köylü pazarına gitmiş ve Karadenizli yetiştirici bir hanımdan, kendi ürünü olan mısır unu ve mısır kırığı almıştım. Mısır unu ile mıhlama yapıyorum ve herkes çok seviyor. Mısır kırığı ile keşkek yapmak üzere bugün mutfaktayım.

İlk defa Balıkesir in çok şirin bir ilçesi olan Dursunbey de yediğim için, yemeğin kaynağı olarak Dursunbey i vermem gerekir. İlçe halkı tarafından bilinen ve sevilen bu yemeğe Dursunbey de kaldığımız yıllar boyunca ben de alıştım ve çok sevdim. Mısır gibi çok faydalı olan bir besini sadece haşlanmış konserve olarak değil, farklı lezzetler olarak da mutfağımızda yer vermemiz ve tüketmemiz gerektiğini düşünüyorum. Mısır kırığı ile daha birçok farklı yemek yapılabilir.

 Mısırın faydalarından kısaca bahsedecek olursak; İçeriğindeki nişasta oranı ile yüksek bir enerji kaynağı olan mısır, bol miktarda E vitamini içermesinin yanında, A, B, K vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir ve bakır mineralleri açısından da zengin bir besindir.

Çok iyi bir enerji kaynağı olan mısır vücuda ve zihne enerji verir. Yorgunluğu giderir, bağırsakları yumuşatır.Mide şikayetlerini azaltır.Göz ve diş sağlığı için faydalı bir besindir.
 

       Malzemeler

       1 su bardağı kırık mısır

200-250 gr. Kuşbaşı tavuk eti (erpiliç)

Tereyağı

Pul biber(isterseniz)

       Uygulama

Mısır kırığını birkaç kez sudan geçirip güzelce yıkıyorum ve üzerini aşacak kadar sıcak su koyarak birkaç saat, mümkünse bir gece bekletiyorum. Tıpkı kuru fasulye ve nohutta kabarması için beklediğimiz gibi.

Ertesi sabah, mısırların suyunu süzüp düdüklü tencereye alıyorum. Tuz ilave diyorum. Üzerine 1 litre su koyarak 40-45 dakika pişiriyorum. Su miktarını kesinlikle azaltmayın, mısırlar tencerenin dibine yapışabilir. Ocağın ısısının yüksek olmasını da önermiyorum.

Diğer tarafta kuşbaşı doğradığım tavuk etini biraz zeytinyağı ilavesi ile tencerede önce suyunu salıp, sonra çekene kadar 15- 20 dakika pişiriyorum. Tuzunu ilave ediyorum. Düdüklü tenceredeki mısırları kaynamaya başladıktan yaklaşık 30 dakika sonra ocaktan alıp, pişip pişmediğini kontrol ediyor ve tavuk etlerini ilave ediyorum. Eğer mısırlar istediğimiz gibi pişmişse tavuk etleri ile 5-6 dakika daha pişiriyorum. Bu arada suyu bitmişse de biraz sıcak su ilave ediyorum. Eğer mısırlar pişmemişse tavuk etleri ve su ilavesi ile 15-20 dakika daha pişiriyorum.

Keşkeğin sulu olmasından hiç korkmayın, buğday keşkeğinden biraz farklı olarak sulu güzel oluyor ve bir müddet sonra inanılmaz bir şekilde suyu kıvam alıyor. Ben toplam 1,5 litre su kullandım.

Keşkeğimiz piştikten sonra servis tabağına alıp, üzerine kızdırılmış tereyağı sosu ve pul biber ile servis yapıyorum. Bir dahaki sefere yaptığımda hafif yağlı kuzu eti ile deneyeceğim. Tavuk etini kullanacaksanız biraz yağlı bölümünden kullanırsanız lezzetine büyük katkısı olacaktır.

2 yorum

Bir cevap yazın