Muhallebili Güllaç

 

muhallebili güllaç

 

Muhallebili güllaç, hafifliği yanında sütlü tatlıları sevenler için iftardan sonra tercih edilebilecek harika bir tatlı. Evde yapımı oldukça kolay, ama bazı püf noktalara dikkat edilmezse güllaç yapraklarının yapışarak sertleşmesi durumu ile karşılaşılabilir.

Tatlının ara katında kullanılan muhallebiyi sade ya da damla sakızlı yapabilirsiniz, özellikle damla sakızlı muhallebi ile yapılan güllaç nefis oluyor.

Güllaç, yapraklarını tepsiye kat kat döşeyerek yapılabildiği gibi, porsiyonluk olarak da hazırlanabilir. Ben evatolyesi.com sitesinde gördüğüm porsiyonluk şeklini denedim bugün, oldukça büyük porsiyonlar oldu ama çok güzel ve pratik bir servis şekli vardı.

Sitedeki diğer tatlı tarifleri için buraya bakmanız yeterli…

Malzemeler

1 paket güllaç (12 adet)

1,5 litre süt

2 su bardağı şeker

Dövülmüş Antep fıstığı (süslemek için)

Taze meyveler (süslemek için)

Antep fıstığı ezmesi (isterseniz)

Muhallebisi İçin

2 su bardağı süt (500 ml.)

3 çorba kaşığı pirinç unu (50 gr.)

1/ 2 su bardağı şeker

1/ 2 su bardağı su

1 tutam tuz

güllaç yapımı

Uygulama

Önce muhallebiyi hazırlamak istiyorum, çünkü güllaç yapraklarının içine koyabilmek için, pişirilmiş ve soğutulmuş olması gerekiyor.

Tencereye sütü, şekeri ve tuzu ilave ederek kaynamaya bırakıyorum. Yarım su bardağı suyun içinde pirinç ununu eriterek kaynayan süte ilave ediyor ve muhallebi kıvamını alana kadar karıştırarak pişiriyorum. Ocakta alınca, kare Borcum tepsiye ya da kare bir kalıba muhallebiyi aktarıyor ve soğuması için kenarda bekletiyorum. Soğuyunca, 12 eşit parçaya bölüyorum.

Diğer tarafta güllaç yapraklarını ıslatmak için 1,5 litre sütü ve 2 bardak şekeri bir kaba koyarak, ocağa alıyor ve şeker eriyene kadar ısıtıyorum. Şekerli sütü güllaç yapraklarının sığabileceği büyüklükte bir tepsiye aktarıyor ve soğumasını bekliyorum.

muhallebili güllaç

Güllaç yapraklarını teker teker tepsideki sütün içine batırıyor ve sütle hafifçe ıslatıyorum. Güllaç yaprağı tepside iken hızlıca kenarlarını ortaya doğru katlayarak kare şekli veriyorum.

Hafifçe sütü süzdürerek büyük bir servis tabağına alıp, muhallebiden bir parça karenin ortasına koyuyor ve üzerine de bir parça fıstık ezmesi yerleştiriyorum. (Bim den aldım) Muhallebi tamamen kapanacak şekilde güllacın uçlarını ortada birleştirerek bohça şeklinde katlıyor ve elimle ters çevirerek Borcam tepsiye yerleştiriyorum.

Bütün güllaç yapraklarını bu şekilde hazırladıktan sonra, tepside kalan sütü de üzerlerine döküyorum. Burada bir püf noktayı paylaşmak istiyorum; seçtiğiniz tepsi bütün güllaç karelerini tek sıra halinde almalı, sıkıştırmadan ve ikinci kat yapmadan yerleştirilmeli. Gerekirse ikinci bir tepsi kullanabilirsiniz.

Üzerine dökülen kalan sütün ise güllaç karelerini biraz aşması gerek, yeteri derecede yumuşaması için bu gerekli yoksa üst kısımları yeterince sütle buluşmadığı için, sert olacaktır. Sütünüz yeterli gelmez ise benim yaptığım gibi durumu kurtarmak adına üstte kalan kısmı ters çevirerek sütle yumuşamasını sağlayabilirsiniz.

Yaklaşık bir saat sonra, sütü tamamen içine çeken güllaç karelerini süslüyor ve servise hazırlıyorum.

İftarda sağlıklı ve hafif bir sütlü tatlı tercih edenler için ideal bir tarif olduğunu söylemeliyim.

Sevdiklerinizle buluştuğunuz tatlı, mutlu iftarlar…

 antep fıstıklı güllaç

9 yorum

  • Ayşe ciğim,
    Hep bu geceyi özledik, hep bu geceyi bekledik bütün bir yıl boyunca, bütün zamanların özü,toplamı, herşey bu gecede…
    Rabbimin, lütfedip kabul buyuracağı dua ve ibadetler ile geçirmek dileğiyle…
    Güllacı beğenmenize çok sevindim canım kardeşim, sevgilerimle, AEO..

  • AyşeBayramoğlu

    mine ablacım hayırlı akşamlar.Kandilin mübarek olsun.2haftadır güllaç tarifinden yapıyorum.herkesin çok hoşuna gidiyor.tarifini soruyorlar bende senin sitenden yaptığımı söylüyorum.Ellerine sağlık.

  • SEVGİLER SELAMLAR HAYIRLI RAMAZANLAR.GÜLLAÇI FAZLA SEVMEM AMA SUNUMUNUZ ŞAHANE.ELİNİZE SAĞLIK.BLOĞUMDA YEMEK ETKİNLİĞİ VAR.SİZ DE DAVETLİSİNİZ.KATILMAK İSTERSENİZ BEKLERRİM SEVGİLER

  • Ramazan da Güllaca kayıtsız kalmak mümkün değil:))
    Sevgiler…

  • Aslı Hanım,
    Birkaç paket kilerde stoklamak çok iyi fikir aslında 🙂
    Nesense güllaç hep Ramazan ayında istenir ve yapılır. Doğru tamin etmişsiniz, çilekler bahçeden.
    Yediveren cinsi olan çilekler neredeyse kasım ayına kadar çilek yapıyor az da olsa…
    Sevgilerimle…

  • Ellerinize sağlık, beğenmenize sevindim .
    Sevgiler:)

  • Mine Hanımcım, yine ne güzel bir tarif vermişsiniz. Güllacı çok severiz, ben zamanında birkaç paket alır saklarım olmadğı zamanlarda da kullanmak için. Muhallebiyle daha önce denemedim, ben de kaymakla yaprım ama daha farklı bir şekilde. Ama muhallebiyle daha hafif olur sanki. Bir de o üzerinde ki çilek tatılay çok yakışmış. O da bahçedendir eminim… Ellerinize sağlık olsun, sevgiler.

  • Mihriban cım,
    Muhallebili harika oluyor, denemeni tavsiye ederim.Sevgilerimle…

  • Selam Minecim;
    Epey oldu ugrayamadim,ellerine saglik olsun nefis mamalar yapmissin 🙂
    bende gullaç sevenlerdenim ama her zaman bulunmuyor buradaki marketlerde,muhallebili hiç denemedim,marketlerde bulabilirsem boylesinide denemek isterim…Bu gunlerde bloglari gezmek çok tehlikeli 😀 her tarifi yapmak istiyor canim 🙂
    Hayirli iftarlar ve haftasonu geçirmeniz dilegiyle…

Bir cevap yazın