Zeytinyağlı Yaprak Sarması

 

       Yaprak sarması biraz zaman alan bir yemek ama sonuç, geçen zamana ve yorgunluğa kesinlikle değiyor. Türk mutfağının bu çok güzel ve özel yemeğini ailece çok seviyoruz. Geçen yıl baharda yaptığım salamura yapraklar henüz bitmediği için, biraz da bitirmek gayreti ile bugün zeytinyağlı sarma yapıyorum.

        Sarma yapmaya dair sayılabilecek püf noktalar yaprağın seçiminden başlar. Asma yaprağı ince olursa, piştiğinde içindeki malzeme ile bütünleşir, kalın yaprakların damarları piştiğinde bile yerken kendini hissettirir. Bu nedenle yakında çıkacak olan taze asma yaprağı alırken bu noktalara dikkat etmek gerekir.

        Asma yaprağı bütün olmalı ve kenarları açık olmamalıdır. Bütün yaprakları sarmak daha kolaydır. Tencereye, sarmanın pişmesi için konulan su miktarı da çok önemlidir bence; sarma piştiğinde yapraklar ağızda erirken, içindeki malzeme asla lapa gibi çok pişmiş olmamalıdır. Diğer püf noktalar tarifin içinde…

         Tavuk etli lahana sarması ve pazı sarması tariflerine de bakmanızı önerebilirim.

        Malzemeler

        250 gr. Asma yaprağı

        1 su bardağı pirinç

        2-3 adet kuru soğan

        1 demet taze soğan

         2-3 servis kaşığı küp domates konservesi

         Bir demet taze nane

         Bol maydanoz

         Tuz, Karabiber

         Yenibahar(olmazsa olmaz)

         Çam fıstığı (isterseniz)

         Kuş üzümü (isterseniz)

         Bir tatlı kaşığı şeker

          Zeytinyağı

          Uygulama

           Salamuradaki yapraklardan yeteri kadar çıkarıp yıkayarak tuzunun gitmesini sağlıyor ve bir taşım kaynak suda yumuşatıyorum. Böylece yaprakları sarmak hem daha kolay oluyor, hem de yapraklar biraz daha yumuşak oluyor. Sudan çıkarıp, suyunu süzdürerek bir kenara alıyorum.

          Ben alışılmışın aksine soğanı ve pirinci ön pişirme yapmadan kullanıyorum. Kesinlikle tavsiye ederim; daha pratik ve güzel oluyor. Sarmanın lezzeti kullanılan soğan miktarı ile doğrudan orantılıdır. Soğan çok gelir endişeniz hiç olmasın. Sarma içi hazırlayacağım kabın içine kuru ve taze soğanları mümkün olduğu kadar küçük doğruyorum. Yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinci ilave ediyorum. Küp domatesleri, tuz, karabiber, yenibaharı, bir tatlı kaşığı şekeri ilave ediyorum. Taze naneleri ve maydanozları kıyarak ekliyorum. Fıstık ve kuş üzümü şart değil, olmasa da olur. Kuş üzümü kullanırsanız şeker ilave etmenize gerek kalmaz.

          İki servis kaşığı kadar zeytinyağı ilavesi ile sarma içimiz hazırlanmış oluyor. Güzelce karıştırarak malzemelerin bütünleşmesini sağlıyorum. Sarma içi malzemesini en fazla bir su bardağı pirinçten yapıyorum, daha fazla pirinçten oluşan iç malzemesini sarmak saatler alıyor ve çok bıktırıcı oluyor. Hatta 2- 3 kişilik bir aile iseniz pirinci bir çay bardağı kullanın derim. 25 adet sarma rahatlıkla çıkıyor, bence bu da bir öğünde doyana kadar yemek için yeter.

           Yaprakları alarak, sarmaya başlıyorum. Yaprağın boyutuna göre sarma içinden kullanıyorum. Çok fazla iç koyarsanız rulo şeklinde kıvırırken sorun yaşayabilirsiniz, bu konuda acemi iseniz; iç malzemeyi biraz daha az koyun. Mümkün olduğunca sıkı sarın, gevşek sarmayın.

           Yaprakların hepsini sardıktan sonra pişireceğim tencereyi hazırlıyorum. Tencerenin tabanına soyulup yuvarlak dilimler halinde kesilmiş bir soğanı ve kabukları soyulmadan sadece çekirdekleri çıkarılmış ve yine yuvarlak dilimlenmiş bir elmayı yerleştiriyorum. Nane ve maydanoz saplarını da ilave edebilirsiniz. Bu püf nokta çok önemli;  tenceredeki sarmaların en alt sırası ile en üst sırası aynı oranda pişmeli, alttakiler lapa gibi olmamalı, ben bunun çaresini tabana bir kat soğan elma döşemekle buldum. Aynı zamanda lezzetleri de sarmaya geçiyor ve çok güzel oluyor.

           Hazırladığım sarmaları bu katın üzerine yerleştiriyorum. Bir püf nokta daha; ne kadar pirinç kullanmış isem suyu da o kadar kullanıyorum. Bir su bardağı pirinç için bir su bardağı suyu tencereye ilave ederek ve 2 servis kaşığı da zeytinyağı ilavesi ile yapım aşamasını bitiriyorum. Ocağın ısısını kaynama noktasına kadar yüksek, kaynamaya başladıktan sonra azaltarak yaklaşık 25 dakika pişiriyorum. Bu süreyi aşmamanızı ve sarmaları çok pişirmemenizi tavsiye ederim.

           Eğer yapraklarınız güzel ve ince ise içindeki pirincin pişmesi çok da fazla zaman almaz. Sürenin sonunda tencerede hemen hemen hiç suyun kalmadığını göreceksiniz, kendi suyu ile piştiğinden lezzetinin çok daha güzel olduğunu fark edeceksiniz.

2 yorum

  • sevgili munise,
    yaprak sarmasını makine ile sarmayı hiç denemedim, güzel olduğunu ama biraz daha fazla zaman aldığını duymuştum, sevgiler…

  • munise

    üzüm sarmasını hiç makina ile sarmayı denediniz mi? lezzetinde fark olur mu acaba?

Bir cevap yazın