Beze (Mereng) Mantarlar

 

        Çok sevimli ve gerçekçi bir görüntüye sahip olan bu beze mantarlar, özellikle pastaların süslemesinde kullanılıyor. Ben de, birkaç yıl önce sevgili Zinnur un sitesinde keşfetmiş ve vakit kaybetmeden denemiştim.

         Beze yapmaya alışkın olanlar için, bu mantarları yapmak hiç de zor değil. Sitede beze yapımının püf noktalarını elmalı bezeli tart tarifinde paylaştım, denemenizi tavsiye ederim. Bir kere yaptığınızda inanın devamı gelecektir.


 

        Malzemeler

         2 yumurta akı ( oda sıcaklığında)

         1 fiske tuz

          125 gr. tozşeker

           Pişirme kağıdı

          Üzeri İçin

           1 çay kaşığı kakao

           Birleştirmek için

           Biraz şokella

            Uygulama

             Yumurta aklarını kuru ve temiz bir kaba alıyorum. Tercihen cam bir kap olmalı. Yumurta aklarına bir damla bile yumurta sarısı karışmamış olmalı ve oda sıcaklığında olmalı.  Bir fiske tuz ilavesi ile mikserle çırpmaya başlıyorum, önce hiç şeker ilave etmeden 1-2 dakika çırpıyorum ve kullanacağım şekeri bir seferde değil, yavaş yavaş 3-4 turda dökerek bu arada çırpmaya devam ediyorum.

            Bezenin dokusu sertleşip, kabı ters çevirdiğimizde hiç haraket etmiyorsa olmuş demektir. Bezeleri pişireceğim tepsiye yağlı kağıdı yerleştiriyorum ve sıkma pompasına karışımı doldurup aralıklı olarak tepsiye yuvarlak mantar formunda sıkıyorum. Normal krema için kullandığım krema torbası yerine, heryerde satılan şeffaf plastik prema pompasını kullanıyorum, ucuna hiç bir uç takmıyorum. Denemelerim sonucu en güzel mantar formuna bu şekilde ulaştım. Ayrıca mantar saplarını yapmak da böyle daha kolay oluyor.

           Mantar formunu yapmak için; krema pompasının ucunu kağıdın üzerinde bir noktaya sabitliyor ve istediğim büyüklüğe göre bezeyi sıkıyorum. Bu arada krema pompasının ucunu hiç oynatmıyorum. Yeterli büyüklüğe geldiğinde pompanın ucunu çekiyorum, yukarıya doğru gelen kısmı hafifçe elimle düzeltiyorum.

           Mantarların saplarını yaparken; yine pompanın ucunu bir noktada sabitleyip, bir yandan bezeyi sıkarken bir yandan da pompayı yukarı doğru çekiyorum. Aslında tam tersi bir işlem sözkonusu; mantarları yaparken aşağı doğru bir baskı uygulanıyor ve saplarını yaparken de yukarı doğru pompanın ucu çekiliyor.

           Mantarlar ve sapları bu şekilde bittiğinde, tabi eşit sayıda olmasına dikkat ediyorum, çay süzgüsünün içine biraz kakao koyarak hafifçe mantarların üzerine serpiyorum, bu toprak etkisi oluşturmak için. Sonra yan taraftan tepsiye doğru eğilip yavaşça mantarların üzerindeki kakaoyu üflüyorum, tam anlamıyla doğal bir etki oluşturmak için 🙂

           Fırının ısısını 90 c de ayarlayarak, mantarları yaklaşık 30-40 dakika üzerleri sertleşene kadar pişiriyorum. Isı hafif olmalı ki, bezeler kuruyarak sertleşsin ama bu arada üzerleri de fazla kızarmasın, beyazlığını korusun. Mantarlar piştiğinde hemen fırından çıkarmıyorum, fırının kapağını biraz aralayarak soğumasını bekliyorum.

           Şimdi sıra mantar ve saplarını birleştirmeye geldi. Sapların üzerinden biraz keserek üst tarafını düzlüyorum, küçük bir parça şokella koyarak mantarın altına yapıştırıyorum. İşte bu kadar 🙂

10 yorum

  • ayyy çok güzeller Mine eline sağlık bende Sofra dergisinde gördüm denemek istiyordum ama hala kısmet olmamıştı denemek şimdi sende görünce daha da bir heveslendim yakında inşaallah denerim misafirlerim var birde grip oldum iyileşip yapayım inşaallah sevgiyle kal

  • Semra Abla cığım,

    Fırın ısısı oldukça düşük olmalı, mikrodalga fırın gerekmiyor, bir de tabi bezeyi püf noktalarına uygun şekilde hazırlamak gerek. Bence bir kez daha deneyin, azmin elinden hiç birşey kurtulamaz, sevgilerimle…

  • semra

    şu mantarlara bayılıyorum. hele betül.kaç kere denedi bir türlü olmuyor.sanırım fırından mikrodalga bir fırın gerekli galiba

  • Mine hanım bu mantaarlar çok hoş olmuş ..
    eLLERİNİZE SAĞLIK

  • Jibek ciğim,

    Güzel yorumun için teşekkürler canım, aslında yapımı hiç de zor değil, birkaç kez yapınca alışkanlık kazanılıyor. Sevgilerimle…

  • Mihriban cığım,
    Bilgi için teşekkürler, ispanya kabağı olarak bir araştırma yapmam gerek, sevgilerimle…

  • Minecim ilk baktığımda yekpare zannettim ve hayrete düştüm ve ama Mine bu, yapar dedim 🙂 çok şirin olmuşlar canım ayrıntılıda anlatmışsın maşallah. Hele o fotoğrafların dekoruna bayıldım.
    hayrlı geceler canım.

  • Ayyy bunlar çok sirin olmus,ellerine saglik canim,
    tarifleri net bir sekilde anlatmana hayranim Minecim 🙂
    yakin zamanda benim beze denemem olmustu ama pek basarili oldum sayilmaz,firinim gazli ondan dolayi kurumadi bezelerim(ben oyle zannediyorum yada ben firinlamasini beceremedim :D)

    Canim, dolmalik tombul kabaklari burada daha çok italyanlar ve ispanyollar aliyor,ismide ispanya kabagi olarak geçiyor yani alirken uzerinde oyle yaziyordu muhakkak Turkiyedede bulunur Ulkemizde herseyin alasi var çok sukur 🙂
    neyse çok fazla uzattim,
    Allah’a emanet ol canim,selametle kal…

  • Sevgili Tijen,
    Güzel yorumun ve ziyaretin için çok teşekkürler. Görüşmek üzere, sevgilerimle…

  • Merhaba sevgili Mine
    nasıl güzel bir anlatım ve tarif.
    Emeğine ellerine sağlık.
    Artık sıkı bir takipçinim
    Kucak dolusu sevgiler

Bir cevap yazın