Kemalpaşa Peynir Tatlısı

Kemalpaşa Tatlısı, yüzlerce yıldır, Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, küçük süthanelerde üretilmeye başlanan ve eski adı Kirmastı olan Mustafakemalpaşa ilçesine ait bir tatlı çeşididir. Bir başka yerden Mustafakemalpaşa’ya gelmemiş, tamamen bu ilçede bulunmuştur. Günümüzde de, sadece Mustafakemalpaşa ilçesinde üretilmektedir.

      Özelliği 

       Aslı Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı olan ve yaygın adıyla Kemalpaşa Tatlısı olarak bilinen tatlı ilçede günlük üretilir ve taze olarak tüketilir. İlçe dışında ise raf ömrünün kısalığı nedeniyle peynir oranı düşük ve kurutulmuş tatlı satışı yapılmaktadır. Bu nedenle ilçede yenilen tatlı ile dışarıda tüketilen tatlı arasında belirgin lezzet farklılıkları bulunmaktadır.
 

       Uygulama

Süt, dev kazanlarda pastörize edilmekte ve peynire dönüştürülmektedir. Yaklaşık 1 ton sütten, 160 kg. tatlılık peynir elde edilmektedir. Kazanlarda bu peynir, un, irmik ve yumurta ile hamur haline getirilerek, Kemalpaşa Tatlısı şeklinde kesilmekte ve 320 derecelik fırınlarda, 17 dakika pişirilmektedir. Fırın sonrası soğuyan tatlılar, kullanıma hazır hale gelmektedir.
 

       Hazırlanışı

Tatlı, kaynayan şekerli suya atılarak, şişmesi sağlanır ve şerbetin içinde soğutulur. Süzülerek tepsilere dizilen Kemalpaşa Tatlısı ceviz, fındık, fıstık, kaymak, hatta dondurma ile servis edilebilir.

Malzemeler

25 adet tatlı ( bir paket)

1 litre su

750 gr. Şeker

Kaymak veya dondurma(isterseniz)

       Uygulama

Büyük bir tencereye (ben 5 kg.lik tencere kullanıyorum.) su ve şeker konulur. İstenirse 2-3 adet karanfil atılır. Şekerli su kaynamaya başladığında tatlılar ilave edilir. Bu arada ocağın ısısı asla küçük olmamalı; büyüğe yakın orta ısı sanırım iyidir.

Tencerenin kapağı kapatılır. Böylece 10 dakika haşlandıktan sonra kapak açılır. Bundan sonraki 10 dakika açık pişirilir. Çünkü şerbetin kıvam alması ve tatlıların çok haşlanıp dağılmaması gerekir.

İkinci 10 dakikanın sonunda şerbetin kıvamını alıp tatlıların da dolgun ve parlak bir görünüm aldığı anlaşılırsa tatlılarımız olmuş demektir, ocaktan alınır.

Tencerede şerbeti yuttukları için dolgunlaşıp sıkışan tatlılarımızı rahatlatmak için, bir kaşık yardımı ile teker teker bir borcam tepsiye ya da ona benzer bir kaba yerleştiririz. Üzerine kalan şerbeti döküp biraz dışarıda dinlendirir daha sonra buzdolabına alırız.

Tatlılar bir gün buzdolabında bekletilir, dondurma ya da kaymakla bütünleşirse en lezzetli haline kavuşurlar.


 
 
 
 

 

 

Bir yorum

  • aksoy

    merhaba,sitenizi çok başarılı buldum.Sık kullanılanlarıma ekledim.Tarifleriniz ve siteniz bir bütün olarak net,temiz ve lezzetli görünüyor her bir tarif,fotoğrflar da güzel…Meşhur kemalpaşa tatlısını İstanbul’da tüketme imkanımız olsa diye düşündüm İstanbul’a kargo ile gönderme imkanı olan bir firma ismi verebilseniz keşke…Hem yöresel tatlınızın şöhreti buralara kadar gelmiş olur hem de şu fotoğrafta gördümüz ve yiyemediğimiz muhteşem tatta aklımız kalmamış olurdu.Size zahmet olmayacaksa bir web adresi çok makbule geçer.çalışmalarınızın başarıyla devamını diliyorum.hoşçakalın

Bir yanıt yazın