Pazı Sarması (Lor peynirli)

      

       Pazı sarması, asma yaprağından yapılan bildiğimiz yaprak sarması kadar bilinmiyor. Pazarda genellikle Karadenizli hanımlar sattığı için Karadeniz yemeği olarak düşündüğüm pazı sarmasını, babaannemden öğrenip yaptığımdan beri birçok yöre tarafından sahiplenildiğini de öğrendim. 

       Ispanak yerine de kullanılarak çok güzel lezzetler elde etmek mümkün pazı ile; yumurtalı kavurmasını, doğal lif kaynağı olan sapları ile beraber çorbasını ve tabi sarmasını yapmak mümkün.

       Ben, geçen yıl bahçeye ektiğimizden beri C vitamini deposu olan bu bitkiye mutfağımda daha çok yer vermeye başladım, hedefim; her zaman sağlıklı ve doğal beslenmeye yönelik tarifler hazırlamak. Pazı sarmasını farklı iç malzemelerle denedikten sonra, pazı yaprağına en çok bulgur ve lor peynirinin yakıştığını gördüm, işte tarifim;

        Malzemeler

        2 demet pazı

        1 çay bardağı bulgur

        3 yemek kaşığı kadar lor peyniri

        2 adet soğan

        2 yemek kaşığı küp domates konservesi

        Maydanoz, kuru nane

        Tuz ve karabiber ve yenibahar

        Zeytinyağı

        Uygulama

       Pazı yapraklarını yıkadıktan sonra ortadaki damarını kesiyorum ve bir kaba alıp üzerine yaprakların yumuşaması için kaynar su ilave ederek, iç malzemesini hazırlayana kadar 5-10 dakika bekletiyorum.

       Soğanları mümkün olduğu kadar ince doğrayarak zeytinyağında yumuşayana kadar birkaç dakika kavuruyorum.

       Pilavlık ( orta irilikte) bulguru ilave ederek soğanlarla karıştırıyorum ve üzerine 1 çay bardağı sıcak su koyarak ocağın ısısını azaltıp bulgur suyunu çekene kadar 3-5 dakika pişiriyorum. Pazı yaprakları çok kısa sürede piştiği için soğanı ve bulguru ön pişirme yapmak zorundayız.

        Bulgur pişip ılındıktan sonra baharatlarını, maydanoz ve naneyi ve lor peynirini, küp domatesi ilave ediyorum.

        Pazı yaprakları çok büyükse ve ortadaki damarı tamamen çıkartarak yaprağı iki parçaya ayırdıysam muska şeklinde sarıyorum. Eğer pazılar bizim bahçede olduğu gibi çok körpeyse, o zaman ortadaki damarı sadece inceltiyorum ve yaprağı bütün olarak sarıyorum.

        Sarmayı pişireceğim tencereye, pazılardan arta kalan pazı saplarını yerleştiriyorum ayrıca bir soğanı da soyup halka şeklinde keserek tencerenin tabanına diziyorum, buradaki amaç; sarmanın tencerenin tabanından bir miktar yukarıda kalması ve pişerken en alt sıradaki sarmaların lapa olmaması.

        Sarmaları tencereye dizdikten sonra biraz zeytinyağı ve yarım çay bardağı kadar su ilave ediyorum, kaynamaya başladıktan sonra ocağı düşük ısıya ayarlayarak en fazla 10 dakika pişiriyorum.

        Denemenizi ısrarla tavsiye ediyorum…

        

    

Bir cevap yazın