Renkli Kelebek Kurabiye

      

kemalpaşa tatlısı

       Daha önce  kakaolu ve sade hamurdan oluşan iki renkli, kelebek kurabiye yapmıştım ve çok beğenilmişti. Bugün kelebekleri biraz daha renklendirmek, bu vesile ile renkli hamur denemeleri yapmak istedim. Kelebek kurabiyelerinin yapımından çok, bu kez renkli hamurları hazırlamak uzun sürdü. Yeşil hamur elde etmek için, ıspanak yapraklarını, sarı hamur oluşturmak için biraz zerdeçal, kavuniçi hamur için de havuç püresi kullandım.

        Acaba bu kadar farklı tat birleşirse nasıl olur diye endişelenebilirsiniz, bunun için sade hamura limon kabuğu rendesi ilave ederek tüm tatlardan daha baskın bir tat ve aroma elde etim. Kurabiyeler piştikten sonra sadece limon aroması hissediliyordu, bu tam istediğim ve beklediğim bir sonuçtu. Kurabiyeler lezzet olarak çok güzeldi. Kıtırlığı birkaç dakika fırında fazla kaldığı için belirgindi, ama bazılarımız da böyle kıtır kurabiyeleri tercih ediyor.

       Renkli kelebek kurabiyeleri etkinlik için Gülay arkadaşıma gönderiyorum; inşallah çok başarılı ve bol katılımlı bir etkinlik olur.

       Malzemeler

       1 yumurta

       100 gr. Tereyağı

       1 su bardağı pudra şekeri

       1 su bardağı nişasta

       1,5  su bardağı un

       1 çorba kaşığı kakao

       1 çorba kaşığı ıspanak püresi

       1 çorba kaşığı havuç püresi

       Yarım çay kaşığı zerdeçal

       Limon kabuğu rendesi

       1 çay kaşığı kabartma tozu

kemalpaşa tatlısı

       Uygulama

        Kelebek kurabiyede kullanacağım yeşil hamur için, ıspanak püresi hazırlamakla işe başlıyorum. 8-10 tane ıspanak yaprağını çok az su ile haşlayıp öğütücüde püre haline getiriyorum. Miktar olarak bir çorba kaşığından fazla oluyor, kalanını ıspanaklı kek yaptığım zaman kullanmak için dolaba kaldırıyorum. Bir iki gün içinde inşallah yapmayı düşündüğüm için, dondurucuya koymadım, ama ıspanak püresini dondurucuda muhafaza edip yazın da ıspanaklı kek yapmak mümkün.

        İkinci olarak ince rendelenmiş havucu biraz pudra şekeri ile pişirip onu da öğütücüde püre haline getirip bir çorba kaşığı kullanmak üzere ayırıyorum. Sadece pudra şekeri yapmak için kullandığım, sulu gıdaları koymadığım öğütücüyü ilk defa püre yapmak için kullandım, sonuç süperdi ama temizlemek için yıkamak zorunda kaldığım öğütücüm inşallah bozulmaz.

        Şimdi oda sıcaklığındaki tereyağı, pudra şekerini, 1 yumurtayı, nişasta ve 1,5 bardak unu, kabartma tozunu alarak kurabiye hamurunu yapıyorum. Hamuru 6 eşit parçaya ayırıp, 2 parçasını sade olarak kullanacağım için üzerine limon rendesi ilave edip yoğurarak bir kenara alıyorum. Kalan dört hamurun bir tanesine ıspanak püresini katarak biraz da un ilavesiyle yoğuruyorum. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olmalı, çok sert olursa açarken sorun yaşanabilir.

        İkinci hamura 1 çorba kaşığı kakao ilave ederek homojen kahverengi renk olana kadar yoğuruyorum. Üçüncü hamura yarım çay kaşığı kadar zerdeçal ilave edip, sarı renk olana kadar hamuru yoğuruyorum. Son hamura 1 çorba kaşığı havuç püresi koyarak yoğuruyorum. Hamurların hepsini bir tabağa alarak buzdolabında yarım saat dinlendiriyorum.

         Buzdolabından aldığım hamurlardan sade olanı merdane ile dikdörtgen şeklinde açıyorum. Diğer dört hamuru da açıyorum fakat boyut olarak sade açtığım hamurun yarısı kadar olacaklar. Sade hamurun üzerinde iki kat hamur olacak ve her kat, 2 renkten oluşacak. Uzunluk olarak sade hamurla aynı boyda ve en olarak, yarısı kadar. Bu şekilde hazırladıktan sonra, sade hamurun üzerine; yeşil ve kavuniçi hamuru yerleştiriyorum. Bu iki renk hamur beraberce bir kat oluşturuyorlar. Üzerine sarı ve kahverengi hamuru alıyorum, onlar da bir kat oluşturuyor, toplam 3 kat hamur oluyor. Kenarlardan taşan hamurlar varsa, onları keserek düzeltiyorum. Çok fazla sıkmadan rulo şeklinde kıvırıyorum. Ortadan ikiye bölerek bu kez dondurucuda 10-15 dakika bekletiyorum. Hamuru keserken dağılmaması için bu bekletme işlemi gerekli ama çok da bekletip hamurun sertleşmesine fırsat vermemeliyiz. Dondurucudan çıkan hamuru yan yana getirip, rulonun bitiş noktaları iç tarafta ve yukarıda kalacak şekilde hafifçe birleştiriyorum. Her iki rulonun bitiş noktaları aynı hizada olmalı. Keskin bir bıçakla yavaşça bir parmak eninde dilimliyorum. İki hamurun tam ortasından parmağımla hafifçe ortaya doğru sıkıyorum. Böylece hem hamurların yapışmasını hem de kelebek formunu almasını sağlıyorum. Üstte ruloların bitiş noktaları olan ve kelebeklerin antenlerini temsil eden noktaları biraz belirginleştirmek için ayırıyor ve biraz uzatıyorum.

        Yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizerek önceden 170 C de ısıtılmış fırında pişiriyorum. Hafif pembeleşip pişince fırından alıp, soğuyunca servis yapıyorum. Tatları çok güzel, şekilleri ve renkleri ise harika…

Bir cevap yazın