Yabani İncir Reçeli

       En sevdiğim reçeldir incir reçeli; mis gibi kokusu, lezzeti ve görüntüsü ile normalde yenilmeyen, yabani bir incirin nasıl bu kadar güzel reçele dönüşebildiğini hayret ve hayranlıkla izlerim.

       Bu harika reçel, bildiğimiz incirin küçük halinden değil; erkek incir diye tabir edilen yabani incirden yapılıyor. Uluabat Gölü ‘ nün kenarında bu ağaçlardan çok var ve birkaç yıl önce, çocuklarla göle balık avlamaya ve piknik yapmaya gittiğimizde reçellik küçük incirlerden bol bol toplamıştık.

       Bu kez karşıma köylü pazarında bir teyzenin sergisinde çıktı, hiç düşünmeden aldım çünkü muhteşem tadını ve reçelini yapmasını biliyorum.Sevgili arkadaşım Cahide de  birkaç gün önce harika bir elma reçeli tarifi vermişti.

       İncirlerin büyük bir zevkle iki türlü reçelini yaptım, kabukları soyulmadan yaptığıma aslında reçel yerine şekerleme demek daha doğru olur. Onun da tarifini daha sonra vereceğim.

      Tarifini paylaştığım incir reçelini yapmak isterseniz, vakit kaybetmeden incir bulmanız gerek, çünkü mevsimi geçiyor ve biraz daha büyüdüğünde incirin içindeki çekirdekler de büyüyor ve sertleşiyor. Mümkünse bulabildiğiniz en küçük incirleri alın, içi bembeyaz ve yumuşak olmalı.

      İncir reçeli yapmanın biraz oyalayıcı ve zor olduğunu da hatırlatmam gerek. Sonuç, fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere, kesinlikle tüm yorgunluğa değiyor..

     Yabani incirler ile ilgili  burada da çok ilginç bilgilere ulaştım.

      Malzemeler

      1oo adet incir

      1 kg. şeker

      500 ml. Su

      Yarım limon suyu

      1 çay bardağı fındık (isterseniz)

      Yarım çay kaşığı göztaşı

      Eldiven (incirlerin kabuklarını soyarken gerekli )

     Uygulama

      İncirleri soymakla işe başlıyorum. Önce 100 tane sayıp bir kaba koyuyorum. İncirleri soyarken mutlaka mutfak eldivenlerinizi kullanmalısınız; çünkü içinden çıkan süt gibi ama yapışkan sıvı, parmaklarınıza yapışır ve yakar. Ben bunu göze alamadığım için her zaman eldivenle soymuşumdur.

      Kabukları soyma işi bitince zor olan bir adımı geçtiğiniz için sevinebilirsiniz; ama böyle daha birkaç aşamayı geçmek gerekiyor.

      Soyulmuş incirleri yıkıyorum ve su dolu bir kaba alıyorum. Kabın içine yarım çay kaşığı kadar göztaşı atıyorum ve karıştırıyorum. İncirler bu suda 15- 20 dakika bekliyor. Göztaşı diye tabir edilen bakır sülfat, ağaçlara ve asmalara atılır, zirai ilaç satan yerlerde bulabilirsiniz. Peki, bu ilaç sağlığa zararlı mı? diye soracak olursanız, çok az bir miktarın zararlı olmadığını söyleyebilirim. Bu göztaşı olan suda bekletme işlemini, incirler şerbette kaynarken parlak yeşil renk alsın diye yapıyorum. Sizin isteğinize bağlı, doğal renginde olmasını tercih ederseniz hiç kullanmayabilir ve bu adımı atlayabilirsiniz.

      İncirleri göztaşı olan suda bekletme işlemi bittikten sonra alıp yıkıyorum ve 1. tur haşlamak için, su dolu bir kaba alıyorum, kaynamaya başladıktan sonra 5-6 dakika haşlıyorum. Bu aşamada tencerenin kenarlarına incirin sütü yapışacak ve yeşilimsi bir tabaka oluşturacak, bu nedenle çok iyi bir tencere kullanmayın, ben büyük boy emaye servis kabını kullandım.

      İlk tur haşlanan incirin suyunu döküyorum, kabın kenarlarını güzelce temizleyip, tekrar su koyarak incirleri bir kez daha, kaynamaya başladıktan sonra 5-6 dakika haşlıyorum. Bu süre sonunda suyunu süzüp, soğuk sudan geçiriyorum ve soğuması için bir kenara alıyorum.

      Biraz soğuyunca incirleri teker teker alıp parçalamadan parmağımla sıkarak içindeki suyu boşaltıyorum, bu arada incirlerin şekli fotoğraftaki gibi bozulacak ama hiç dert etmeyin, şerbetle buluştuğunda tekrar eski haline dönecek. İncirlerin içinde hiç su kalmamalı, bu çok önemli.

      Reçeli yapacağım tencereye 1 kg. şekeri ve 500 ml. Suyu koyarak kaynamaya başladıktan sonra 3-5 dakika sonra incirleri ilave ediyorum. Orta ısıdaki ocakta yaklaşık 15 dakikada incirler içine şerbeti alarak şişiyor ve reçele dönüyor, bu noktada limon suyunu ilave ediyorum.

      Şeker miktarı fazla olduğundan, daha sonra reçelin şekerlenmesini önlemek için limon suyu kullanmak çok önemli.

      İncir reçelini ocaktan aldıktan fındıkları ilave ediyorum. Şerbeti çok olmayan, tanesi dağılmayan ve bol taneli reçellerde fındık kullanmayı çok seviyorum. Bu tür reçeller bence biraz farklı bir kategoride, tatlı niyetine yiyebilirsiniz, misafirlerinize, yanında uygun lezzetlerle ikram da edebilirsiniz.

      Reçelin şerbeti bu ölçülerle yapıldığında çok olmuyor, şeker ve su miktarını orantılı olarak biraz daha arttırarak daha bol şerbetli bir reçel elde etmek mümkün. Denemenizi şiddetle tavsiye ederim, bir daha hiç vazgeçemiyeceksiniz.

4 yorum

  • fikrininfikri

    Gördüğüm en detaylı tarif.. Emeğine sağlık..

  • Ben bu reçeli niye gormemisimki,ayyy buna bayilirim hele o kokusu yokmu,reçel yerine degilde tatli yerine yerim ben bunu,aslinda burada yabani incir var,goz tasini temin edebilirsem seneye yaparim insaAllah,
    ellerin saglik olsun canim.

  • Hatice ciğim,
    hayırlı pazarlar, yabani incir reçeli en sevdiğim reçellerin başında geliyor. Fotoğrafları beğenmene sevindim, photospace kullanıyorum artık 🙂
    Sevgilerimle…

  • Mineciğim hayırlı pazarlar,
    resimleri yüklemişsin,hepsi çok güzel ama bu resme bayıldım,harika bir görüntü ve çok değişik bir tarif,ellerine sağlık,sevgilerimle…

Bir yanıt yazın