Yeşil İncir Reçeli (Kaju Fıstıklı)

Yeşil incir (erkek incir) reçeli, bütün reçeller içinde, yapımı oldukça zor olmasına rağmen en sevdiğim reçeldir. Nisan – mayıs aylarında toplanan incirlerden yapılır. Erkek incir diye tabir ediamıfflen bu incirler zaten büyüyüp bildiğimiz ballı incir olmaz, bir süre sonra dökülür dallarından. Bu nedenle belki aklınıza gelen ” küçükken toplamak yerine büyümesini beklemek daha iyi olmaz mı” sorusuna da cevap vermiş oluyorum.

Geçen yıl yaptığım incir reçeline buradan ulaşabilirsiniz, temel olarak aynı, bu yıl sadece göztaşı kullanmadım ve şeker miktarını biraz arttırdım. Böylece daha çok şekerleme tadında oldu bu yılki incirler.

Malzemeler

1 kg. yeşil incir

2 kg. şeker

1 litre su

1/ 2 limon suyu

200 gr. kaju fıstığı(isterseniz)

incirleri soyarken kullanmak için eldiven

Uygulama

İncirlerin kabuklarını soymakla işe başlıyorum, eldiven kullanmanızı tavsiye ederim, çünkü incirin asidi parmaklarınızı tahriş edebilir.

Soyulmuş incirleri bir tencereye alarak, üzerini geçecek kadar su ilave ediyor ve kaynamaya başladıktan sonra 5-6 dakika haşlıyorum. Haşlama suyunu döküp, incirlerin hafifçe suyunu sıkıyorum.

İkinci tur haşlama için; tencereye tekrar su ve incirleri alarak 5-6 dakika daha kaynatıyorum. Sonra suyunu süzüyorum.

İncirler ılınınca, elimle teker teker alıp zedelemeden suyunu iyice sıkıyorum. Bütün bu işlemler, incirin acı olan tadını nötr hale getirmek ve daha sonra şerbetle kaynatarak harika tatta incirler elde etmek için.

Bu aşamada incirlerin içinde hiç suyun kalmaması çok önemli.

Reçeli yapacağım tencereye 2 kg. şekeri ve 1000 ml. Suyu koyarak kaynamaya başladıktan  3-5 dakika sonra incirleri ilave ediyorum. Orta ısıdaki ocakta yaklaşık 45 dakikada incirler içine şerbeti alarak şişiyor ve reçele dönüyor, bu noktada limon suyunu ilave ediyorum. Şeker miktarı diğer reçellere göre fazla görünebilir ama endişelenmeyin bu şekilde çok nefis oluyor.

Şeker miktarı fazla olduğundan, daha sonra reçelin şekerlenmesini önlemek için limon suyu kullanmak çok önemli.

İncir reçelini ocaktan aldıktan sonra kaju fıstıklarını incirlerin içine yerleştirip kavanoza dolduruyorum.

Bu tür reçeller bence biraz farklı bir kategoride, tatlı niyetine yiyebilirsiniz, misafirlerinize, yanında uygun lezzetlerle ikram da edebilirsiniz. Ben, büyük bir hevesle aldığım keçi sütü kesildiği için lor peyniri yapmıştım, reçelleri bu lor ile servis yaptım.

8 yorum

  • Zeliha cım,
    Aynen, şekerleme gibi 🙂 Yemeklerin üzerine tatlı niyetine de yanilebilir, sevgilerimle…

  • Nasıl güzel olmuş reçel öyle,şekerleme gibi 🙂
    Sunumunun şıklığına,güzelliğine bayıldım inan 🙂
    Ellerine,emeğine sağlık canım…
    Nefis gözüküyor…

  • Bende tam sorucaktim olurmu yeşil incirle?diye cevabı okudum cnm.Gercekten çok meşakatli olmuş ama insan sevdiği lezzet olunca katlanıyor, eline sağlık Mineciğim…
    Ben olgun incirden yapacagım inş.

  • Güzel sözleriniz ve ziyaretiniz için çok teşekkür ederim. Ceviz reçelinden kesinlikle daha kolay 🙂
    sevgilerimle…

  • Mine hanım öncelkle ellerinize, emeyinize saglık. Stenin rahatlatıcı bir görünüşü var. MaşAllah.
    İncirlere gelince çok güzel olmuşlar. Azerbaycanda çok yapılır reçel. özelliklede incir. Ama hiç bu tür görmedim. Denemek gerek. Ceviz reçelini andırdı bana. Onun gibi gözüküyor.
    Sevgiler….

  • Reçelle çok aram yoktur ama en çok portakal ve incir reçelinden hoşlanırım ellerine sağlık canım çok güzel görünüyor:))))

  • Aslıhan cım,

    Benim de en sevdiğim reçeldir 🙂

  • Bu benim ennnnn çok sevdiğim reçeldir. Ama ne yazık ki pek yiyemiyorum. Bu incir bizim buralarda bulunmuyor. Bu reçeli de pek fazla kişi bilmiyor zaten. Halam bu reçeli çok güzel yapar. Tayin oldukları yörede bu inciri bulmuş ve toplamak için komşudan izin istemiş. Komşu teyze çok şaşırmış ve “biz bunu hayvanlara yem olarak veriyoruz, ne yapacaksın bu inciri?” demiş 🙂 Hazır ürün sevmediğim halde, sırf bu reçeli yiyebilmek için hazırlara da baktım. Ama sadece bir markada var ve onu da ben tercih etmiyorum.

Bir cevap yazın