Zeytinyağlı Bakla Yemeği

 

       Bahar mevsimini müjdeleyen sebzelerden biri de bakla. Bahçedeki baklalar henüz çiçek açtığı için (küçük fotoğraf) mevsimin ilk zeytinyağlı baklasını pişirmek üzere pazarın yolunu tuttum. Baklalar ilk çıktığında çok körpe olduklarından,  taze fasulye gibi pişiriliyor; zamanla dalında içleri büyüyen iç baklalar ile de çok güzel zeytinyağlı taze iç bakla yemeği yapılıyor.

      Geçenlerde yurt dışından gelen kardeşimin getirdiği kuru bakla çerezlerini sizinle de paylaşmak istiyorum. (küçük resim) Tayland da üretilmiş bu çerezler inanılmaz derecede güzeldi. 

      Bakla, sindirimi kolay ve çok besleyici bir sebze. Tanelerinde bol miktarda azot ve nişasta bulunuyor. Baklagillere adını veren bu sebze, zengin bitkisel protein ve karbonhidrat içeriyor. Ayrıca demir ve kalsiyum mineralleri açısından çok zengin olan baklada A, C, B ve B2 vitaminleri de bulunuyor. Bakla zengin besinsel değerlere sahip bir sebze.İdrar artırıcı, kuvvet verici, idrar yollarını temizleyici, ishal kesici ve bağırsak parazitlerini düşürücü etkisi biliniyor. Şeker hastalarında kan şekerini düşürüyor.

      Tohumlarından yapılan lapa yaralı deri hastalıklarında kullanılıyor. Baş ağrısına iyi geliyor, yüksek albümin ve böbrek kumları için tedavi edici özellikler içeriyor. Bakla cilt güzelliği için de yararlı bir sebze.

       Malzemeler

       Yarım kg. bakla

       1 adet kuru soğan ya da 4-5 adet taze soğan

       Taze sarımsak

       1 servis kaşığı küp domates konservesi ya da1 domates

       Birkaç dal dereotu

       1 çorba kaşığı un

       Yarım limon suyu

       Tuz

       1 tatlı kaşığı şeker

       Zeytinyağı

       Uygulama

        Baklaları yıkayıp ayıklıyorum. Bir kabın içine su, limon suyu ve bir kaşık un ilave edip karıştırıyorum. Ayıklanmış baklaları bu suda yarım saat bekletiyorum. Böylece baklalar canlı yeşil rengini koruyor ve kararmıyor.

       Ben baklayı düdüklü tencerede pişirmeyi tercih ediyorum. Çok kısa sürede ve çok güzel pişiyor. Israrla tavsiye ederim.

       Düdüklü tencereye, doğranmış taze soğan ve sarımsağı ilave ediyorum. Üzerine 2-3 servis kaşığı zeytinyağı ekleyerek çok hafif kavuruyorum. Bu sırada bir tatlı kaşığı şekeri ilave ediyorum. Şimdi taze soğan ve sarımsak mevsimi olduğu için, tazesini kullanmak yemeğin daha lezzetli olmasına katkıda bulunuyor.

       Küp doğranmış bir domates ya da bir servis kaşığı küp domates konservesi ilave ediyorum. Baklaları sudan alarak onları da düdüklü tencereye ilave ediyorum. Üzerine bir çay bardağı sıcak su ekleyip, tencerenin kapağını kapatıyorum. Buhar çıkmaya başladıktan sonra, hafif ısıdaki ocakta 15 dakikada zeytinyağlı baklalar adeta lokum gibi pişiyor.

       Ocağın altını kapatıp, kenara aldıktan sonra, yemeğin üzerine biraz daha zeytinyağı gezdirip, doğranmış dereotu ve tuz ilave ediyorum. Benim için dereotu ve sarımsaklı yoğurt, bakla yemeğinin olmazsa olmazlarındandır. Tüm zeytinyağlılarda olduğu gibi, soğuk olarak da yenilebilir.


Bir yanıt yazın