Zeytinyağlı Sultani Bezelye (Yaprak Bezelye)

       İlkbaharın gelmesi ile birlikte bezelyeler pazarda boy göstermeye başladı. Bugün, hepimizin bildiği kabuğundan ayrılıp tanesi kullanılan bezelye yerine, kabukları ile pişirilen sultani bezelye yemeği yapmak istiyorum. Sebze yemekleri ile arası iyi olanlar sanırım bu tür bezelye yemeğini de sevecektir. Taze baklada olduğu gibi sultani bezelyenin de zamanı çabuk geçiyor. Eğer seviyorsanız elinizi çabuk tutmanız gerek.

       Bu bezelye ayıklanırken tıpkı taze fasulye gibi kenar kılçıkları bıçakla ince kesilerek atılıyor. Taze fasulye gibi piştiğinde yumuşak olmasını beklemeyin, biraz daha dişe dokunur bir dokusu var. Mantar ı pişirdiğinizde; nasıl ki hafif sert dokusunu kaybetmiyorsa, sultani bezelye de ona benziyor. Çok lezzetli ve faydalı olduğunu da belirtmeliyim.

       Malzemeler

       Yarım kg. sultani bezelye

       1 büyük boy havuç

       1 soğan

       1 domates ya da küp domates konservesi

      Tuz

      1 çay kaşığı şeker

      Zeytinyağı

      Uygulama

       Bezelyeleri yıkayıp, taze fasulye ayıklar gibi kenar kılçıklarını da alarak ayıklıyorum. Ortadan uzunlamasına ikiye bölerek, ince şeritler elde ediyorum. Çok uzun olanlarını ayrıca enlemesine de ikiye bölebilirsiniz. Aslında kesme şekli tamamen size bağlı, kenarlarını aldıktan sonra öyle de bırakabilirsiniz.

      Havucu yıkayıp soyduktan sonra jülyen şeklinde kesiyorum. Bezelyelerle uyumlu olsun diye şerit halinde kesmeyi tercih ettim. Sebzeleri doğrama şeklimiz, yemeği nasıl görmek istediğimiz ile ilgili ve tamamen sizin zevkinize bağlı. Bazen bilinen şekiller dışına çıkmak, çok hoş sonuçlar elde etmemizi sağlıyor. Sevgili arkadaşım Jibek in özellikle çocuklar için hazırladığı, harika yumurta sunumu çok beğendiğim ve ilk aklıma gelen örnek, tabi hazırladığımız yemeği kime sunacağımız da bu konuda belirleyici unsur.

      Tekrar konumuz olan bezelye pişirmeye dönersek; ben sebze yemeklerini genellikle düdüklü tencerede yapıyorum. Daha az su ilavesi ile ve çok kısa sürede pişiyor. Böylece yemeğin vitamini daha çok korunuyor ve zamandan da tasarruf etmiş oluyorum. Normal çelik tencerede 40-45 dakikada pişen bir yemek, düdüklü tencerede 10-15 dakikada pişiyor.

Bir cevap yazın