Zencefilli Elma Reçeli

Evdeki taze zencefil bitene kadar mutfakta zencefilli tarifler keşfetmeye devam ediyorum.  Daha önce zencefilli kurabiye, zencefilli kabak tatlısı yapmıştım ve çok beğenilmişti. Sanırım kalan zencefille birkaç tarif denemesi daha yapabilirim.

Reçeller, kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden olunca ve özellikle çocuklar tarafından çok sevilince; biz annelere de türlü meyvelerden reçel yapmak kalıyor. Eminim çoğumuzun reçel yapma maceraları mutfak anılarında yer almıştır, bazen fazla şeker koyup reçeli daha sonra kavanozda taş gibi şekerlenmiş olarak bulmak, ya da çok kaynatıp güzelim meyvelerin rengini bozmak benim de mutfakta başıma gelen durumlardan bazıları.

Son birkaç yıldır, reçellerimin tadına bakıp tarif isteyenler çoğaldığına göre ve kavanozdaki reçeller sürüklenmeden bittiğine göre artık sizinle de reçel tariflerimi ve gözlemlediğim püf noktaları paylaşabilirim.

Çilek reçeli yaparken bazen reçeller tencereden taşar, ocağın ısısını azalttığınızda ise çok uzun süre kaynatmanız gerekir. Bu kez de reçelin rengi koyulur.

En önemli püf nokta reçeli büyük tencerede yapmaktır. 3 kg. reçel yapacaksanız 5 kg.lık bir tencere kullanmanızı öneririm. Ben bugün, yarım kilo elma ve 400 gr. Şekerden oluşan reçeli 3 kg.lık bir tencerede yaptım.

Reçel yaptığımız meyvenin doğal rengini korumak için, onu çok fazla kaynatmamamız gerekiyor. Kısa sürede reçele dönmesi için de ocağımızın ısısı yüksek olmalı. Isı yüksek olduğunda reçel çok kabarıyor, taşma ihtimaline karşı tencereyi bu nedenle büyük kullanıyorum.

İşte benim reçellerimin püf noktaları bunlar. Bu yöntemle en fazla 10 dakikada reçelimiz hazır oluyor. Bir diğer önemli konu da reçelin kıvamını ayarlamak, yani soğuduğunda daha da koyulaşıp ağdalaşacağını hesap ederek bir iki dakika önce ocaktan almak. Sıcakken tam kıvamında diye sevindiğimiz reçel soğuyunca bir miktar daha koyulaşıp bize istemediğimiz bir sürpriz hazırlayabilir.

Son bir noktayı daha paylaşmak gerekirse; çok tecrübeli değilseniz az miktarda yapın ki, istediğiniz sonucu alamazsanız hem emeğiniz hem de malzemeler boşa gitmesin.

Malzemeler

500 gr. Soyulmuş ve küçük doğranmış elma

400 gr. Şeker

Fındık kadar taze zencefil

Yarım limon suyu

Bir avuç fındık (isterseniz)

Yarım kahve fincanı su

       Uygulama

Elmaları soyup, küçük küp şeklinde doğruyorum. Kararmalarını önlemek için üzerine yarım limon sıkıyorum. Genellikle reçellerde şekerlenmeyi önlemek için pişmesine yakın limon suyu kullanılır. Ben önceden elmaların üzerine limon sıktığım için ayrıca limon suyu kullanmadım.

Tencereye alıp, üzerine 400 gr. Şekeri, yarım kahve fincanı suyu ve rendelediğim taze zencefili ilave ediyorum. Kaynamaya başladığında ocağın ısısını azaltmadan devam ediyorum.

Yaklaşık 10 dakika sonra kaynayan şekerli elma karışımı mis kokular eşliğinde reçel kıvamına geliyor. Ocaktan alıp, denemek için,  küçük bir tabağa alıyorum, soğuyunca hem tadını hem de kıvamını test etmek mümkün oluyor.

Sonuç, mükemmel… Fındıkları da ilave ederek reçelimi tamamlıyorum. Anneme tattırdığımda zencefil kokusunu çok hissetmediğini söyledi. Ama tadını ve kıvamını çok beğendi.

Bir yorum

Bir cevap yazın